Как "Дисни" превзе и бутиците

Преди шест години най-скъпата дреха, която компанията "Уолт Дисни" продаваше, беше тениска с щампа - муцунката на Мики Маус - за 75 долара. Оттогава обаче положението се е променило - компанията продава вече булчински рокли за 3900 долара и дамски кашмирени блузи,по които не се мяркат анимационни герои. Но предложенията не свършват с облеклото - вече може да намерите кожени столове за 2800 долара и полилеи за 6000 с марката "Дисни". А един от последните продукти на компанията е бутиков сапун, уведомява "Ню Йорк таймс".

Добре дошли в света на "Дисни" - модния бранд!

Купувачите ще се изненадат да разберат, че тези скъпички и лишени от образа на Мики Маус стоки са дело на същата компания,която сътвори американското тийнейджърско шоу "Хана Монтана". Докато някои от продуктите носят отличителни черти, че са "Дисни", то други дискретно намигат към анимационните филмчета и увеселителните паркове. Дори понякога единствената следа, която издава намесата на "Дисни",е етикетът.

Линдзи Берн, по професия гримьор от "Смешбокс козметикс", била повече от очарована от сребристолилавата торба, която получила като подарък от приятел, и веднага я вкарала в употреба. Веднъж, докато летяла към някоя далечна страна, една от стюардесите в самолета й направила комплимент за чантата й тип "Алиса в страната на чудесата". "Помислих я за ненормална, но когато се вгледах внимателно в чантата, видях, че в дизайна наистина има нещо, което напомня за Алиса", разказва Берн пред вестник "Ню Йорк таймс".

Марката "Дисни" е една от най-влиятелните в целия свят. Тя се е превърнала в символ на качество и креативност, но също така носи до голяма степен заряда на масовата култура, което пък може да накара хората, уважаващи висшата мода и уникалността, да вирнат носове и никога да не докоснат продукт на "Дисни". Трудно е да вземеш насериозно продуктите на "Дисни", когато пазаруваш в бутици, заключават от изданието. Случаят с гримьорката Берн е подобен. "Торбата ми харесваше повече, преди да разбера, че е от колекцията на "Дисни", признава тя.

Но "Дисни" работи усилено, за да подобри имиджа си. Още през 2002 г. компанията потърси партньорство сред утвърдените дизайнери и го намери в лицето на Пол Смит и Долче и Габана, които направиха тениска Мики Маус с пайети за $1400. Тогава целта беше марката да се разшири и да привлече по-претенциозни клиенти, казва Анди Муни, маркетинг директорът на "Дисни - стоки за потребители". Сега господин Муни отива по-далеч - марката "Дисни" трябва да бъде асоциирана с луксозни дрехи, скъпо обзавеждане за дома и страхотни бижута. За да няма объркване, новата стратегия се подвизава под името "Дисни кутюр" и е насочена предимно към дамите. Мъжките продукти пък се продават под марката Bloc28 - име, което отпраща към дебюта на Мики Маус от 1928 г. Въпросните луксозни стоки се представят в модни списания от ранга на "Вог" и се носят от МТV звезди като Риана.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини