Ливърпул и Атлетико

Днес вечерта след двуседмично прекъсване се подновяват битките в най-комерсиалния футболен турнир на стария континент- Шампионската лига. Един от мачовете от тазвечершната програма, който буди най-сериозен интерес сред феновете е двубоят на стадион „Анфийлд" между тимовете на Ливърпул и Атлетико Мадрид. Интересно е да се отбележи, че при победа на който и да е от двата тима , то той ще си осигури класиране на фаза чертвъртфинал.

Въпросът, който най-много вълнува зрителите е дали звездата на мърсисайдци Фернандо Торес ще бъде вдигнат на крака за мача. За съжаление на всички червени фенове по-вероятно е Торес да пропусне дългоочакваното му включване в игра срещу бившите му съотборници. Именно между 2001 и 2004 година Ел Ниньо( от испански- Хлапето), както е известен футболиста, изигра 243 мача за тима от стадион „Висенте Калдерон". Торес се отличи с цели 102 гола, като се превърна в легенда на Атлетико и стана най-младият капитан в историята на клуба едва 18 годишен.

Други двама футболисти обаче ще могат да се изправят срещу бившите си клубове. Става въпрос за футболистите на Атлетико Луис Гарсия и Флоран Синама-Понгол. Луис Гарсия изкара цели четири сезона на Анфийлд и напусна прес лятото на 2007 година като част от сделката именно за Фернандо Торес. На него мърсисайдци дължат класирането си на онзи паметен финал срещу Милан през 2005 година. Именно испанецът отбеляза онзи скандален гол на полуфинала-реванш срещу Челси през същата година.



Синама-Понгол пък доиде като тийнейджър при червените от френския Льо Ман през 2001 година, но така и не можа да се наложи в първия тим. Това го принуди да напусне клуба, като последваха два изключително успешни сезона в испанския Рекреативо, където Флоран успя да отбележи 23 гола. Добрите му игри доведоха именно до трансфера му в Атлетико това лято.

Като изключим въпросителната около физическото състояние на Торес домакините нямат други особено големи кадрови проблеми. Въпреки че записаха първа загуба във Висшата лига от Тотнъм през уикенда, настроението в лагера им е приповдигнато. Повод за това дава отличната форма, в която се намират Дирк Каут, капитана Стивън Джерард и останалите.
Въпреки всичко това Атлетико не идва като обречен в Англия. Дюшекчиите започнаха повече от успешно кампанията си, надделявайки над ПСВ и Олимпик Марсилия в първите си два мача. Още повече че Ливърпул често среща трудности срещу клубове от иберийския полуостров. В досегашните си 12 домакинства мърсисайдци записаха едва две победи.


В изключителна форма се намира португалското крило на Атлетико Шимао Саброса, станал автор и на изравнителния гол на „Висенте Калдерон" преди две седмици. Друг играч, който знае как се побеждава Ливърпул е нападателя Диего Форлан от дългогодишния му престой в кръвния на мърсисайдци враг Манчестър Юнайтед.

Интересен е и факта, че двамата треньори също са стари познайници от периода, в който през сезон 2002/03 Хавиер Агире водеше Осасуна, а Рафа Бенитес беше начело на Валенсия. Тогава двамата си размениха по една победа с по 1:0 като гост.
Твърде многото факти, които свързват двата отбора, са само една от малкото предпоставки утре вечер да наблюдаваме един невероятен футболен спектакъл.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини