Хамилтън сложи една ръка върху световната титла

Люис Хамилтън сложи едната си ръка на световната титла във Формула 1, след като спечели Гран При на Китай и само кръг преди края на шампионата води със 7 точки пред единственият си съперник Фелипе Маса.

Третият пилот с теоретични шансове за титлата Роберт Кубица е аут от борбата, след като финишира едва 6-ти и изостава на 19 точки от лидера.

В днешното състезание на пистата в Шанхай Хамилтън бе безапелационно най-бързият пилот от началото до края на състезанието и напълно заслужено спечели победата.

Така той демонстрира, че наистина няма никакви притеснения от случилото се на тази писта преди едина година. Тогава той бе в дори още по-добра позиция за титлата, но отпадна след като не успя да уцели входа на пит-лейна.

Фелипе Маса бе по-бавен през цялото състезание и до края се движеше на трета позиция, зад съотборника си Кими Райконен. Световният Шампион от миналия сезон обаче сложи точка на водещите се почти 2 месеца дебати дали ще помогне на Маса, като го пусна демонстративно няколко обиколки преди края на състезанието.

Така преди последното състезание, което ще е на домашната писта на Маса в Бразилия, Хамилтън се нуждае от само 4 точки за да триумфира. При евентуална победа на Маса, бразилецът ще има повече победи и равенство в точките ще бъде в негова полза.

На старта фаворитите запазиха позициите си, като само Ковалайнен успя да мине пред четвъртия Алонсо.

Финландският пилот на Макларън обаче бе очевидно по-бавен и Алонсо го изпревари още преди края на първата обиколка.

Отпред Хамилтън започна да трупа преднина пред Ферари и постепенно се откъсна на 4 секунди пред Райконен, а Маса бе на още 4 секунди назад. Алонсо също се движеше сравнително близо до лидерите.

В 12-та обиколка Фелипе Маса и Фернандо Алонсо влязоха в бокса. В следващия тур влязаха и Хамилтън и Райконен.

И след първите спирания в бокса Хамилтън продължаваше да е малко по-бърз от съперниците си.

Преднината му пред Райконен нарасна до 7 секунди, а Маса бе на 4-то място на 14 секунди. Пред него бе Роберт Кубица, който още не бе влизал в бокса.

Едва след като минаха още десетина обиколки скоростта на Ферари изравни тази на Хамилтън, но това бе достатъчно единствено за да се поддържа темпото на англичанина, но не и да се навакса разликата.

Фернандо Алонсо пък продължаваше да кара с темпото на тримата лидери и изоставането му спрямо Маса бе само 6 секунди.

Ковалайнен бе 5-ти на 30 секунди от челото, но в 35 обиколка спука гума и макар да се добра до бокса, състезанието му бе провалено.

Двайсет обиколки преди края пръв от лидерите в бокса влезе Алонсо. Малко след него безпроблемно влезе първо Маса, а след това Райконен и Хамилтън.

Преднината на англичанина бе непреодолимите 14 секунди, а разликата между двете ферарита беше само 2 секунди. Така актуалният въпрос беше дали Кими Райконен ще пусне Фелипе Маса и по какъв начин ще го направи.

Отговорът разбира се беше "да" и финландецът спокойно пусна съотборника си 7 обиколки преди края.

До края Фернандо Алонсо доближи малко Райконен, но без никакви шансове да го изпревари. Пети и шести завършиха Хайдфелд и Кубица, а в точките влязага Тимо Глок и Нелсиньо Пикет.
Източник: gol.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини