Галеви дойдоха, видяха и победиха

С неочаквана развръзка приключи операцията на спецслужбите срещу дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев. След като от вчера безуспешно издирва т.нар. братя Галеви, МВР се оказа изненадано в гръб - те сами се явиха в Националната следствена служба. След като 3 часа пиха кафе със следователите, по примера на други оперативно-интересни лица, които пиха ободряващи напитки в ДАНС, скандалните бизнесмени си тръгнаха, без да им бъде повдигнато обвинение.

По-рано днес пресцентърът на МВР се похвали, че въз основа на материали от акцията, Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за пране на пари. На излизане от НСлС обаче Пламен Галев заяви, че това дело не е образувано срещу него или срещу съдружника му Ангел Христов. Той обясни, че е бил разпитан във връзка с фирмите, които притежава и бе категоричен, че двамата не са се крили.

"МВР лъже. Не мога да кажа защо. Тук основният виновник за целия този цирк който стана, е шефът на ОДП - Кюстендил Чавдар Караджов. Той първо казва, че сме призовани по надлежния ред, което е лъжа. Той се обади по телефона и каза: "Може ли да минете тук при мен около 8,30 часа?". Попитах го - има ли нещо, трябва ли да взимаме адвокати и точните му думи бяха: "Не се излагайте, какви адвокати", каза Пламен Галев.

Пламен Галев и Ангел Христов не са отишли в ОДП - Кюстендил, защото не са били призовани по надлежния ред. По време на обиска на собствеността им не е открито нищо. Галев каза, че няма от какво да се притеснява. "Идват сто пъти вече. Какво да открият" - запита риторично той.

Галеви откровено признаха, че не са били изненадани от акцията срещу тях, защото знаели за нея от няколко дни. Твърдят, че чули, че МВР им готви нещо „по кафетата в Дупница". "Седмица преди това се говори, че ще има голяма операция. Нас ни канят на гости в ОДП – Кюстендил, като че ли ни обичат там. Въпрос на анализ е да се сетим, че ще има нещо", каза Ангел Христов, преди той и Пламен Галев да влязат в НСлС. В нощта на акцията той "изнесъл" семейството от къщи, защото знаел какво ще стане и че ще дойдат барети. Дупничанинът обяви, че двамата не се притесняват за бизнеса си. "Ние не се крием. Затова решихме да дойдем тук", обясни той.

През целия ден вчера МВР напразно обсаждаше имението на т.нар. Братя Галеви в дупнишкото село Ресилово.Първоначално бизнесмените са потвърдили, че ще се явят в полицията, но след това са изчезнали. В тяхно отсъствие, на домашните им адреси са извършени действия по разследване. По случая е образувано досъдебно производство.

Галеви нашумяха покрай срещата си с бившия вътрешен министър Румен Петков, удерена с посредничеството на агента на ДАНС Алексей Петров. Първоначално Петков твърдеше, че се вижда с „оперативно интересни лица", но отказваше да обяви техните имена. „Нямам навика да сядам на една маса със Сульо и Пульо", така преди време Петков отговори на въпроса дали се е срещал с Пламен Галев и Ангел Христов. След разразилия се скандал министърът подаде оставка. Алексей Петров бе осветен от Петков като сътрудник на ДАНС и стана съветник на шефа на агенцията Петко Сертов. Бизнесмените пък твърдяха, че са предоставил важна информация на МВР, свързана с престъпния свят в страната.

Ваньо Танов пророкува завръщането на Галеви

Рано днес, когато Галеви все още бяха в неизвестност, бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов прогнозира, че те със сигурност ще се появят до края на деня.Той каза още, че когато е оглавявал ГДБОП е имало оперативна работа срещу Ангел Христов и Пламен Галев по редица направления. "За много голямо съжаление службата нямаше възможност да свърши работа, защото вие знаете какво се случи – прословутата среща, оттук нататък беше ясно, че ГДБОП проявява интерес към тези лица и реално погледнато оперативна работа беше невъзможно повече да се върши спрямо тях", обясни Ваньо Танов. Генералът смята, че над бизнесмените е имало чадър. "В момента, когато държавата предприе някакви действия, тях ги няма, което според мен косвено показва, че не са толкова чисти колкото искат да се представят, защото ако те нямаше от какво да се притесняват, спокойно можеха да изчакат проверката, да присъстват на всичко, което се извършва спрямо тях", заключи ексдиректорът на ГДБОП.

Миков: Акцията не е само срещу Галевите

Операцията на МВР, ДАНС, прокуратурата, митниците и НАП не е насочена само срещу дупнишките бизнесмени Петър Галев и Ангел Христов. Това обясни вътрешният министър Михаил Миков и допълни, че наличието на толкова различни служби в една операция говори за това, че целите, които се преследват, са различни. Не можа да обясни обаче изчезването на двамата бизнесмени. Единственият коментар на МВР-шефа беше, че вчера са били събрани много доказателства и това продължава и днес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини