ДАНС подхвана БСП за черни каси

Прокуратурата възложи на ДАНС да извърши проверка на финансирането на кампанията на БСП за изборите през 2005 г. от фирми на Марио Николов през подставени физически лица – дарители. Това съобщи градският прокурор Николай Кокинов пред Дарик радио. Миналата седмица председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов предаде документи по случая на главния прокурор Борис Велчев. Според Цветанов БСП се е финансирала с пари, източени по САПАРД.
Софийската градска прокуратура е образувала проверка по материалите, внесени от Цветанов и е възложила тя да се извърши от ДАНС. На 9 октомври той предаде на главния прокурор документи за финансиране на предизборната кампания на БСП със 150 000 лева от фирмите "Палмигруп", "Еврофриго" и "Родопа". Данните показват схемата, по която парите са прехвърлени на социалистите. Трите фирми са дарили сумите на 15 физически лица, които от своя страна са ги дарили на БСП. Сред предадените от Цветанов материали е кореспонденция на разследвания от прокуратурата за източване на 7,5 милиона евро от програма САПАРД бизнесмен Марио Николов до бившия вътрешен министър Румен Петков. Той от своя страна отрече да има нещо общо със случая.
Прокуратурата е получила всички договори за дарения между фирмите и физическите лица, както и между лицата и БСП. В писмото на Марио Николов се споменават и други суми, за които няма договори и платежни нареждания. От ГЕРБ са предали на главния прокурор и снимки как премиерът Сергей Станишев дегустира продукти в разследваните от ОЛАФ предприятия заедно с бизнесмена Марио Николов.
ГДБОП иззели материали от Марио Николов
Същевременно бизнесменът Марио Николов, чието име фигурира в доклада на ОЛАФ за нарушения с еврофондовете, заяви пред бТВ, че ГДБОП са му иззели неправомерно документи. Именно за тях ГЕРБ твърди, че доказват финансирането на предизборната кампания от фирми на Николов. Според Марио Николов антимафиотите са му взели материали, които не са описани в документите на обиска. Това става, когато Ваньо Танов е бил шеФ на службата, а година по- късно партия ГЕРБ разполага с тях и ги предава на прокуратурата.
Николов каза, че разполага с видеоматериал на предизборна среща на премиера Сергей Станишев в птицекланицата в село Чубра, до Сунгуларе, която принадлежи на бизнесмена. Той уточни, че записът е част от фирмения архив. Николов допълни, че няма никакви близки отношения с която и да е партия.
Станишев: Връщаме парите, ако се докаже, че са мръсни
Ако се докаже, че някои от дарителите на БСП или някои от сумите, които са внесени, са в резултат на незаконосъобразна дейност, аз съм готов да преведем тези средства за благотворителност, заяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев. Той увери, че червените няма от какво да се притесняват, защото получават държавна субсидия и е ясно как се финансира, но много повече въпроси имало за парите на другите партии, включително на ГЕРБ.
Всички спонсори на БСП са публични, представени са в Сметната палата още през 2005 г. и винаги сме действали в рамките на закона, каза Станишев. Той допълни, че според тогавашния закон партиите са имали право на анонимни дарения, но даренията на БСП не са анонимни. Той повтори, че дарителите на БСП били между 2000 и 3000 физически лица и нямало как една опозиционна партия, каквато била БСП през 2005 г., да проверява функционирането на всички фирми.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини