УЕФА вади клубове с големи дългове от европейските турнири

УЕФА предупреди клубовете с големи дългове, че може да бъдат изхвърлени от европейските клубни турнири.

Генералният секретар на УЕФА Дейвид Тейлър заяви, че се предвиждат решителни мерки срещу клубовете, които не обслужват редовно задълженията си към различни институции.

"Ще има форми на комуникация, дори предупреждения, дори порицание, преди да се стигне до изключване, но това е напълно възможна мярка", каза Тейлър на конференция, която се проведе на стадион Стамфорд Бридж в Лондон.

В понеделник в щабквартирата на УЕФА ще се обсъждат какви промени да се направят в изискванията за издаване на лиценз за
европейските турнири.

"Не трябва да има съмнение - не сме се събрали безпричинно. Искаме да подсилим минималните финансови критерии и другите форми на саморегулиране, които да наложат по-завишени стандарти за клубовете, които искат да се състезават в европейските клубни турнири", каза Дейвид Тейлър.

"Концепцията за финансовия феърплей не означава, че клубовете не могат да имат дългове, но означава, че трябва да обслужват тези дългове", добави Тейлър.

Ливърпул е един от клубовете, които имат нужда да играят в Шампионската лига, за да могат да плащат дълговете, но "червените" може да бъдат лишени от участие в най-комерсиалния турнир именно заради тези дългове.

Президентът на Английската футболна асоциация Дейвид Трийсман вече обяви, че дълговете в английския футбол достигат 3 милиарда паунда.

"Това е опит да намерим финансова стабилност, особено в момент, в който банките също имат затруднения", продължи Дейвид Тейлър. "Правителствата могат да гарантарират стабилността на банките с 50 милиарда паунда, но те няма да се наемат да гарантират финансовата обезпеченост на футболните клубове. Настоящата система трябва да се преразгледа, трябва ни повече прозрачност. Това е нещо, което няма да стане за една нощ. Засега сме в процес на проучване и сондиране на различни възможности", каза още Дейвид Тейлър.

Той добави, че УЕФА ще заимства от системата на футболната лига в САЩ.

"Таван на заплатите и строгия финансов контрол не позволява на техните клубове да изпадат във финансови затруднения. Голяма част от американските клубове постоянно са на печалба", каза
Тейлър.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини