Учениците с оценки за поведение. Преглед на националния печат – 6 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Спонсори на БСП - в доклада на ОЛАФ", съобщава "Труд". "Убеден съм, че БСП се финансира по много тъмен начин и имаме доказателства за това, но ще изчакам още седмица и тогава ще кажа", цитира изданието думи на неформалния лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов. Източници на "Труд" разказали, че става дума за 3 мощни фирми, които фигурирали в доклада на ОЛАФ за корупцията у нас. В ГЕРБ имали доказателства, че те били сред основните спонсори на БСП на вота през 2005 г. "Бойко иска купата, а мачът не е почнал", коментира в интервю за "Стандарт" журналистката Велислава Дърева, която е член на Висшия съвет на БСП. Бойко Борисов се изживява като министър-председател, но нека бъде любезен малко да почака - изборите още не са се случили, отбелязва тя. Колкото до финансирането на партиите - този въпрос е поставян около хиляда пъти досега, но партиите не искат да приемат сериозен закон, който да контролира техните пари, смята Дърева. Според нея ако се направи проверка, ще се окаже, че политическите формации се финансират по един и същ начин и никой не бива да се прави на херувим.
***
Предстоящият конгрес на БСП и ситуацията около партията коментират някои от днешните вестници. "БСП няма шанс да е друга, освен лява", коментира пред "Класа" Илия Божинов, член на ВС на БСП. Най-голямата опасност за партията е, че има голям вакуум в лявото пространство и някой може да се намести там, възможно е дори да е част от БСП, допуска Божинов. Той все пак отбелязва, че е добре, че в БСП има вътрешно противопоставяне. Това показва, че има различни мнения и някаква форма на демокрация, допълва той. "Не искат да признаят, че вече не са масова партия", е гледната точка на политолога Татяна Буруджиева. На въпрос за намеренията за нов устав тя отбелязва, че документът е важен, защото на практика ще направи нов тип партия. Попитана дали може скандалът с подслушването да се отрази негативно на БСП, Буруджиева отбелязва, че такива скандали стават всяка година преди избори и не влияят обективно на нито една от партиите. "Десните са в болестен период", изтъква пред "Монитор" Атанас Мерджанов, заместник-председател на ПГ на Коалиция за България. Той очаква смислен и позитивен конгрес на БСП, в който ударението ще бъде върху отговорностите и социалните ангажименти на партията. Реално опозицията отдавна се готви за избори и бленува предсрочен парламентарен вот, но всичко това не се случи, защото десните партии имат достатъчно сериозни проблеми в самите себе си, смята той.
***
"НАП подхвана Пламен Юруков", съобщава от първа страница "Дума". В писмо до председателя на парламентарната комисия по корупция Бойко Великов от директора на агенцията Мария Мургина се казва, че е установено, че Юруков в имотната си декларация до Сметната палата е скрил различни търговски съдружия и прехвърляне на имоти на съпругата си Соня. Това са поредните медийни манипулации относно декларацията ми пред Сметната палата, е отговорил в писмено изявление до медиите самият Юруков.
***
"ДАНС се саботира отвътре", твърди "Сега" в материал в приложението "Наблюдател". Проблемът не е защо ДАНС се занимава с политици и журналисти, а защо ДАНС сама осветява работата си, а единственият отговор е - защото хора от ДАНС така искат, смята авторът. В материал "Опашката на "ушите" "24 часа" проследява няколко случая, станали известни през последните години, за подслушване на политици и журналисти. Ключовите изводи след информационното дело "Галерия", където била събирана информация за над 50 журналисти, бяха "Нов закон за СРС-та","Парламентарен контрол върху дейността на ДАНС", "Ограничаване на подслушванията". Но малцина помнят, че същите фрази звучаха и при друг скандал с подслушване, само че преди 6 г., пише вестникът. Той припомня, че пред декември 2002 г. Йордан Бакалов съобщи за разработка на тогавашното контраразузнаване под името "Гном" за подслушвани политици, магистрати и журналисти. През2001 г. пък Димитър Луджев, тогава депутат от ОНС, твърдеше, че има разработка "Асистенти" след поръчка на тогавашния премиер Иван Костов към НСС да събира компромати чрез СРС-та за дискредитиране на журналисти, политици, общественици, бизнесмени и социолози, обявени за неудобни за правителството и СДС.
***
"Демонополизират НЗОК през 2010 г.", обявява "Класа". Тогава ще заработят и частните здравни фондове. "Ако фондовете започнат да набират клиенти от следващата година, ще се създаде страхотен хаос, здравната каса и частните дружества не сме с единна информационна система", е коментарът на директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Според нея лекарите няма да имат информация кой пациент към кой фонд е и откъде трябва да си получат парите за него.
***
"24 часа" часа обръща голямо внимание на старта на кампанията срещу движението на тировете през почивните дни, която е своеобразен SMS референдум. Инициатор е независимият депутат Светослав Спасов и "24 часа" с подкрепата на Нова телевизия и Дарик радио.

ИКОНОМИКА

"Не съм оптимист за четвъртия и петия GSM", коментира пред "Труд" председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. За една малка държава три оператора, и то толкова силни, са много, при световната икономическа криза, която вероятно под някаква форма ще засегне и България, много малко инвеститори имат готовност да влагат в този толкова
висококонкурентен пазар, обяснява Божков. Държа да подчертая, че аз лично и комисията не смятаме, че предишният търг беше провал, липсата на кандидати е проблем на пазара и на самите оператори, но не и на регулатора, отбелязва той.
***
Предстои пълна промяна в префиксите за набиране на телефонни номера у нас, причината е, че част от досегашните кодове ще бъдат използвани за мобилни услуги, съобщава в челния си материал "Труд". БТК предлага елементарен вариант - да се сложи допълнителна цифра пред всеки номер. Европейската практика била избирането на стационарни телефони да става с 2 или 3 и затова у нас ще бъде използвана двойката.
***
"Общото между GSM и фиксиран телефон е колкото при мерцедес и трабант", заявява пред "24 часа" Йозеф Винацер, директорът на "М-Тел" Йозеф Винацер. Не сме против регулации изобщо, а против начина, по който те се прилагат - диференцирано, а не еднакво спрямо всички участници на пазара, коментира Винацер. Мобилните оператори намаляват цените си, докато БТК в условията на регулация успя да повиши цени няколко пъти през последните години, отбелязва Винацер.
***
"Ако някой може да докара по-евтин газ, да заповяда", заявява пред "24 часа" Димитър Гогов, изп. директор на "Булгаргаз". Аз твърдя, че цената на природния газ от първи октомври не е 538.66 лева с преносната такса, а е толкова, колкото я предложих в ДКЕВР, отбелязва той. Реалната стойност, преди да започнеш да го пренасяш по българската мрежа към 30 септември, беше 553 лева, а разликата е за сметка на "Булгаргаз" - ще го купим по-скъпо и ще го продадем по-евтино, посочва Гогов.
***
За щедра оферта на "Топлофикация Перник" към коректните абонати съобщава в челния си материал "Стандарт" - който си е платил сметките за парно, може да се топли на ток без пари, защото ще получи обезщетение в случаите на спиране на топлоподаването заради съседски дългове.
***
"Нашата криза - безработица и ниски заплати" - за тази прогноза на български икономисти съобщава в челния си материал "24 часа". Забавяне темповете на икономически растеж, задържане на висока инфлация, намаляване и дори замразяване на ръста на заплати и доходи, по-рязко увеличаване на безработицата - такива последици от световната финансова криза за България прогнозирали икономисти от неправителствени организации на дискусия,
организирана от "Отворено общество". Според тях финансовата криза вече е тук и има два сценария - добър и лош, но дори и да се случи вторият, нямало да има фалити на банки.
***
"Всеки трети лев се плаща под масата", казва пред "Труд" Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет.По данни на Световната банка през 2005 г. делът на сивата икономика у нас е 35 процента, което означава, че всеки трети лев се получава неофициално, отбелязва той. Не можем да се преборим изцяло със сивата икономика, но ако успеем да осветлим поне една
трета от "сивите" доходи, с вноските от тези пари можем да вдигнем веднага всички пенсии с 10 на сто без никакво допълнително финансиране и натиск върху бюджета,смята Дулевски.
***
"Пари има, магистрали няма", коментира в материал за "Труд" Лидия Шулева от БНД. Това, от което крещящо се нуждаем, са не толкова чуждестранни строителни фирми, колкото опитен управляващ екип, който да се справи с хаоса с проектиране, възлагане и контрол на изпълнението, смята тя.

ОБЩЕСТВО

Всеки четвърти българин от големите градове подкрепя идеята да се регламентира т.нар. свободно съжителство между мъжа и жената, докато 58 на сто залагат на традиционния брак, според допитване на "24 часа" в 20 областни града сред 420 българи. Над две трети от анкетираните одобрявали предбрачните договори.
***
"Учениците вече ще имат и оценки за поведение", съобщава от първа страница "Сега". В проекта за закон за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка е записано, че в края на учебната година класният ръководител ще дава на всеки свой възпитаник педагогическа характеристика и оценка за поведение.
***
За "Фалстарт на студентските кредити" информира в челния си материал "Монитор". Той припомня, че студентското кредитиране трябваше да започне от 1 октомври. Приетият през юли закон не се прилага, защото не е одобрен текстът на договора, който ще сключват студентите при получаване на преференциалното финансиране за образование.
Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини