Правителството развърза кесията!

Правителството вчера взе официално решение да развърже кесията и да повиши социалните плащания за най-ощетените в икономическо отношение български граждани.

За целта министрите одобриха пакет от допълнителни бюджетни кредити в общ размер на 1,206 млрд. лева, пише Монитор.

Това е част от антиинфлационните мерки на кабинета, сред които са и ограничаването на сивата икономика, както и повишаване на енергийната ефективност, фискални и икономически конкретни действия, развиване на добре функциониращи пазари на стоки и услуги.

Основният инструмент, чрез който ще бъдат подпомогнати най-слабите слоеве от населението, са редица социални плащания и бонуси, като голяма част от тях вече бяха гласувани от кабинета на 19 септември.

90 милиона лева ще бъдат отпуснати за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври.

Мярката ще засегне пряко около 1,1 милиона пенсионери, като средната пенсия ще достигне 235 лева, което е с над 24% повече от началото на годината. През декември ще бъдат отпуснати други 337,5 милиона лева за изплащане на еднократната коледна добавка на пенсионерите.

Почти 30 милиона лева ще бъдат дадени за енергийни помощи на бедните, а 36 милиона - за еднократна помощ на хората с най-ниски доходи.

По тази мярка бенефициентите ще бъдат близо 360 000 души, което значи, че всеки ще получи точно по 100 лева, съобщиха вчера от "Дондуков" 1.

1,2 милиона лева ще бъдат дадени за помощи за социално слабите родители на първокласници, които са около 40 000. Те ще получат по 150 лева на дете, а не както беше досега - по 120 лева.

За социални разходи в системата на средното образование се дават общо 21 милиона лева, а за купуване на нови училищни автобуси за децата в отдалечените и труднодостъпни райони - 20 милиона лева.

За вузовете общо се отпускат 35 милиона лева - 10 за ремонт на общежитията, 25 - за образователна инфраструктура на университетите.

Анализът на министрите показал, че доходът на лице от домакинство се е увеличил с около 4,4% на годишна база.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини