Бачо Илия от ГДБОП криел крадливи месари. Преглед на националния печат – 15 септември

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА
Вестниците поместват поредния коментар на президента Георги
Първанов относно проблемите с боклука на столицата. "Съд за виновните за драмата с боклука иска Първанов", извежда на чело "Сега". Държавният глава призова органите на съдебната власт да потърсят виновни за проблема със завода за рециклиране на отпадъци в София. "Аз пак питам, защо толкова години не се реши въпросът със завода. Помня добре, че един такъв терен беше осигурен, беше мобилизирана подкрепата на много министерства и бяхме твърде близо до решението", каза Първанов. Според него обаче точно тогава кметът Борисов се договорил с колегата си от съответната община, че проектът не е възможен. "Някой плаща, за да нямаме завод за боклук", пише под глава "Труд", цитирайки президента. "Президентът търкулна балите към съда", е водещото заглавие в "Новинар", "Президентски залп по Бойко" - в "Стандарт". Изданията предават и отговора на кмета на София Бойко Борисов - "Има ли логично обяснение да иска някой да прави завод, а аз да го спирам да не го прави?". Ако президентът и премиерът искат да си оправят отношенията, да не го правят на гърба на боклука, коментира още Борисов. "24 часа" извежда от думите на Първанов, че "ако сме истински политици, трябва да върнем проблемите с децата, лишени от родителски грижи, в реалния дневен ред на българското общество и институциите. Според него трябва да се налагат санкции на безотговорните родители и да се работи в посока на превантивната диагностика.
Велислава Дърева пише анализ за "24 часа", озаглавен "Президент под обсада?". Според нея Първанов може да се превърне в първа жертва на предизборната кампания.
***
Междинните резултати от подписката на опозицията в рамките на кампанията "Аз съм европеец", които бяха съобщени на пресконференция вчера, са сред акцентите във всекидневниците.
"Половин милион българи "уволниха" кабинета", извежда "Сега". За една седмица около 475 000 българи подписаха оставката на правителството. "Труд" посочва, че общинският съветник от БСП и председател на местната организация на партията в русенската община Сливо поле Илиян Иванов е подписал заповедта за уволнение на правителството. Той е подал молба за напускане на БСП заради несъгласие със социалната политика на управляващите, редуцирането на обещаните увеличения на пенсиите и заради гаврата с безплатната ваканция за възрастните. "Фенове на БСП "уволниха" правителството на Станишев", коментира и "Новинар".
***
Около 7 процента е разликата между ГЕРБ и БСП, сочи проучване на "Медиана", поръчано от "Труд" за периода 1-10 септември т.г. Ако изборите бяха днес за ГЕРБ щяха да гласуват 25.6 на сто, за БСП - 18.6, за ДПС - 8, за "Атака" - 6.4, за СДС - 3, за НДСВ 2.1. На въпрос дали коалиция ГЕРБ-ДСБ-СДС ще управлява по- добре от настоящата между БСП-НДСВ-ДПС, най- много от анкетираните (29 процента) посочват отговор "същото ще е". Около 20 на сто смятат, че ще управлява по- добре и почти толкова - 19 процента, смятат, че ще управлява по- зле. "Дневник" пък цитира данни на "Алфа рисърч", според които за ГЕРБ ще гласуват 23.5 на сто, за БСП - 15.1, за "Атака" - 6.1, за ДПС - 5.8, за СДС - 2.9, за ДСБ - 1.5, за НДСВ - 1.2.
Управляващите влизат в новия политически сезон с рекордно ниско одобрение, прави извод изданието.
Над 62 процента от хората, участвали в доброволно национално допитване, подкрепят идеята за въвеждане на задължително гласуване, посочват вестниците. Проучването е организирано от ССД, а данните са обобщени от агенция "Сова харис". Гражданите намират смесената избирателна система за най- подходяща у нас. Идеята на ССД е да има две бюлетини. Едната ще е партийна, където ще са посочени 120 кандидати, подредени от съответната централа. Вторият списък пък ще включва 120 мажоритарни кандидат- депутати, които ще се избират директно от хората. За целта според председателя на партията Стефан Софиянски страната трябва да се раздели на 120 едномандатни района.
***
"Червените кроят шапка на Станишев", пише "Стандарт". Част от червените правят завера за отстраняването на Сергей Станишев от лидерския пост на конгреса в края на годината, научило изданието. Причината за гнева е стремглаво падащия рейтинг на правителството след унищожителните доклади на Брюксел. Дузина имена за лидер на мястото на Станишев се обсъждали от седмица в партията. Сред тях са Румен Петков и дори Татяна Дончева. Най-крайните в БСП се готвят да предложат пак Жан Виденов. В интервю за същото издание министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова посочва, че на този етап не очаква смяна на лидера и преврат в партията. По думите й е възможно в интерес на България БСП да управлява дори с ГЕРБ.
***
На първа страница "24 часа" съобщава, че разработки на две месарски фирми са били смачкани след намесата на служител от ГДБОП с прозвището Бачо Илия. Фирмите получили пари по САПАРД, но купили стари машини и ги представили за нови. Те били уличени преди година, но все още няма дело.
***
Скандален бизнесмен оглавява дирекция "Инспекторат" към Министерството към извънредните ситуации, пише "Сега". Янко Хаджигеоргиев, който заема ключовия за борба срещу корупцията пост, дълго време е бил представител у нас на известната чешка фирма "Агропласт", чието име бе замесено в трафик на оръжие. Преди години той е въртял общ бизнес с министър Емел Етем.
***
"Политиката изби в евтина режисура", коментира в анализ "Сега". Какво значи да се изтъпаниш пред възрастните хора, пред връстниците на собствените ти родители и да им обещаеш безплатна почивка на море, че чак звездите на хотелите да им преброиш, а на другия ден да загърбиш идеята? Такъв сценарий не издържа даже и за сапунка, макар по своята жестокост да напомня трилър, пише авторката Галя Горанова.
***
В интервю за "24 часа" Живка Станева, експерт в кабинета на еврокомисаря Меглена Кунева, посочва, че 70 процента от жалбите на българи в Брюксел са за парно, ток и вода. По думите й до две седмици ще е готов първият анализ на договори на монополистите - къде те са нелоялни към клиента.
***
МВР ще поиска пари от бюджетния излишък за купуването на противопожарна техника, обявява "Дума". Според министъра на вътрешните работи Михаил Миков трябва да се купи и самолет за противопожарна безопасност. Междувременно стана ясно, че близо 800 000 лв. е струвало гасенето на пожара в Рила.
***
Средната работна заплата в страната ще надхвърли 600 лв. през 2009 г., прогнозира в интервю за "Труд" заместник социалния министър Лазар Лазаров. Максималната пенсия от следващата година трябва да е 35 процента от максималния осигурителен доход (2000 лв.), което значи, че най- високите пенсии ще стигнат 700 лв.
***
ВЪНШНА ПОЛИТИКА
Трябва да създадем българско лоби в САЩ, казва пред "Монитор" посланикът на страната ни в щатите Лъчезар Петков. По думите му в днешно време гръбнакът на междудържавните отношения се формира и от бизнеса. Ще бъда удовлетворен, ако от пети чуждестранен инвеститор у нас САЩ заемат челната тройка, посочва още той.
***
ИКОНОМИКА
"Идва есенен скок на цени", алармира "24 часа". Вече се усеща постепенно есенно вдигане на цените, показва индексът на тържищните цени, който се изготвя от комисията по стокови борси и тържища. Според данните от вчера нивото му е стигнало 1,707, докато в последната седмица на август е било 1,667. За една година показателят се е вдигнал с 28 на сто.
"Труд" допълва, че краставиците поскъпват с двуцифрен процент, но доматите продължават да поевтиняват. Олиото падна трайно под 3 лева на стоковите борси.
***
ОБЩЕСТВО
Рисково месо, забранено за внос в Европейския съюз, се купува масово от производители на колбаси у нас, разкрива "Монитор". Свинско, говеждо и пилешки бутчета от Бразилия, Китай, Аржентина, Виетнам или Индия влизат в България контрабанда на малки пратки. От Агенция "Митници" обяснили, че по документи от 1 януари 2007 г. месо от тези страни не е внасяно, но е възможно малки количества да са минавали границата ни нелегално.
***
Простреляният преди седмица в главата Калин Станчев е разпознал мъжа, който стреля срещу него, и е насочил полицаите за залавянето му, научил "24 часа". Вчера от МВР официално съобщиха, че е задържан извършителят, който на 8 септември вечерта рани тежко Станчев и приятеля му Владимир Казаков. "Монитор" посочва, че причината за стрелбата била 50 000 лв.
дълг.
***
"Учителите сами ще се контролират", казва в интервю за "Труд" министърът на образованието Даниел Вълчев. Не е важно децата да знаят за Нил, а да се научат да учат, смята той. Министърът посочва, че през предстоящата учебна година ще се опитат да поставят по- силен акцент върху професионалното образование.
Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини