България иска помощ при овладяване на пожара в Рила

Министерството на извънредните ситуации отправи молба към Европейския съюз и НАТО за оказване на помощ във връзка с пожарната обстановка в Национален парк "Рила", съобщиха от МИС.

Тя е в отговор на постъпило искане от Кризисния щаб в Благоевград. Съгласно международните процедури искането е изпратено до Центъра за мониторинг и информация към дирекция "Гражданска защита" на Европейската комисия и Евроатлантическия център за координация и реагиране при бедствия на НАТО.

Искането за помощ е изпратено чрез Информационно-аналитичния център на Министерството на извънредните ситуации. Очакваме официално потвърждение от страните членки на ЕС и на НАТО, за възможностите им за оказване на помощ при овладяване на пожара в Рила.

Пожарът е овладян от север, изток и юг. Проблемен остава западният фланг, където са разположени и основната част от силите включени в борбата с огъня. В гасенето ще се включи и летателна техника.

През цялата нощ продължиха действията по ликвидирането на огнената стихия в Национален парк "Рила". На място работиха без прекъсване 40 огнеборци с четири пожарни автомобила.

Огънят е обхванал 1300 дка от сухи треви, иглолистна гора и торф. Обстановката продължава да бъде динамична и напрегната. Гасаческите групи са затруднени от тежкия терен (на места наклонът е 60 градуса) и променливия вятър.

Рано тази сутринта 60 огнеборци са успели да атакуват пожара на 2200 м. надморска височина. На място се съсредоточават сили и средства от градовете Благоевград, Ихтиман, Самоков, Дупница и Петрич. На практика пожарът е овладян от север, изток и юг. Проблемен остава западният фланг, където са разположени и основната част от силите включени в борбата с огъня.

Днес в гасителните действия ще се включат около 290 човека, в това число 80 огнеборци, 25 жандармеристи от София, 30 гранични полицаи от Кюстендил, 20 полицейски служители, 35 служители на Национален парк "Рила", Басейнова дирекция и Държавна агенция по горите, 18 огнеборци и служители от Национален парк "Рилски манастир", 10 служители на Горско стопанство, 34 служители на Гражданска защита, 35 военнослужещи от поделение 26400.

На място са разположени 8 пожарни автомобила. От вчера вечерта в помощ на огнеборците се включи и 25-тона верижна машина.

Действията по потушаването на огнената стихия се ръководят пряко от главен комисар Николай Николов. По решение на Оперативния щаб, който бе създаден със заповед на кмета на Благоевград Костадин Паскалев, в гасаческите дейности ще се включи и летателна техника.

Направени са постъпки пред държава от ЕС за предоставяне на 3 хеликоптера. Осигурена е площадка за кацане на машините - Картанска поляна. Хеликоптерите ще зареждат вода от яз. "Калин" или яз. "Дяково".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини