Мутри творят новини

Операцията на ДАНС по разкриването на анонимния сайт "Опасните новини" е протекла под наблюдение на прокурор. Синът на журналиста от frognews.bg Огнян Стефанов е бил един администраторите на сайта. Другият администратор се казва Йорго Пецас. "Опасните" се е списвал от редакцията на frognews.bg, спонсориран от оръжейният търговец Младен Мутафчийски.





Аферата с анонимния сайт "Опасните новини", който бе разкрит започва да се избистря.

В сряда на страницата на сайта "Опасните", който бе анонимен и публикуваше материали, свързани предимно с ДАНС, Алексей Петров, Николай Гигов и ВАЦ-овата пресгрупа се появи писмо, подписано от оръжейния търговец Младен Мутафчийски и журналиста от frognews.bg Огнян Стефанов, в което те признаваха, че са пускали лъжовни информации, за което се извиняваха на читателите. Имената на двамата стояха под писание, в което се декларираше, че мисията на "Опасните" е приключила, експериментът не е бил разбран и че те са готови да обезщетят и материално засегнатите от тях лица.

Три часа по-късно в официалния сайт frognews.bg, собственост на Младен Мутафчийски и Огнян Стефанов се появи публикация, в която двамата бяха написали нещо като протест, нещо като обяснение и нещо като нищо на света, от което ставаше ясно, че техен служител е взет от дома му с белезници и е държан седем часа на разпит някъде, мястото, на коетот не се уточняваше.

В публикацията категорично не се отричаше, че Мутафчийски и Стефанов не са писали писмото до читателите в анонимния сайт "Опасните".

Ден по-късно на страниците на в. "Стандарт" журналистът Огнян Стефанов отрича той да е писал подобно писмо, а Мутафчийски също подчертава, че те не стоят зад "Опасните новини".

Източници на afera.bg обаче разкриха, че още на третия след появяването на "Опасните" профилът на списващите сайта е бил категоричен, че зад него стои журналистът от frognews.bg Огнян Стефанов. По-бавна и трудоемка е била работата по техническото засичане и доказателствата кой точно пише и откъде се налива информацията.

По случаят е работел БОП, а от 1 септември са се включили и ДАНС. Обект на интерес на службите са станали публично достояние, включени елементи в публикациите, които са окачествени като "класифицирана информация".

Според източниците на afera.bg цялата операция е била съгласува с прокурор, а днес в 9 часа единият администратор на сайта Йорго Пецас отново е бил извикан в ДАНС в присъствието на прокурор.

Според информация от източниците ни, "Опасните" се е списвал от самата редакция на frognews.bg като Огнян Стефанов и останалите са били убеждавани от администратора на сайта, че няма никаква опасност да се разбере кой всъщност списва анонимния сайт. Администраторите са били двама – синът на Стефанов и Йорго Пецас. Засега няма преки доказателства, че поръчката за анонимния сайт е била на боса на журналистите Младен Мутафчийски.

Всъщност, домейнът net63.net, на който се помещава сайтът opasnite e бил регистриран в Литва от компанията "II Hosting Media", която е базирана в Каунас, съобщава в. "Стандарт". Собственик е Ауримас Рапалис. Домейнът е регистриран чрез сайта www.godaddy.com и обикновено струва 50 долара за година. Върху него компанията може да дава под наем различни сайтове срещу заплащане. Домейнът използва два сървъра NS1.000WEBHOST.COM и NS2.000WEBHOST.COM, които обаче могат да бъдат поставени навсякъде по света, обясниха експерти вчера. С името на сървърите си компанията II Hosting Media е регистрирала дъщерна фирма 000WEBHOST. Според различни съобщения във форумите на различни софтуерни разработчици компанията от Литва не се ползва с високо доверие сред компютърните спецове.

Собственикът на frognews.bg Младен Мутафчийски е известен като долгогодишен кадър на "Интерпред", "Кинтекс" и външно министерство. Запознати го свързват и с кръга около ген. Любен Гоцев. Според "Стандарт" Мутафчийски се смята и като близък до Младен Михалев – Маджо. Мутафчийски участва в приватизацията на пловдивското летище чрез ТАДО, а чрез "Селена холдинг" е партньор в старозагорската фабрика за DVD "Медийни системи". Собственик е на хотели в Слънчев бряг, сред които "Хелена ризорт". Шеф е и на сдружението на частните собственици в "Слънчев бряг" АД. От 2006 г. е почетен консул на Сан Марино у нас.

Пред "Стандарт" Мутафчийски казва: "Не стоим зад този сайт "Опасните". Вероятно се опитват да ме набъркат в някаква сложна схема, но тези неща се доказват". На въпрос - вярно ли е, че Алексей Петров е отвличал ваш служител, Мутафчийски отговаря: "Не съм казвал, че е отвличал мой служител. Един от служителите на "Фрогнюз" рано сутринта е бил взет от служители на ДАНС, но не е отвлечен и е върнат в късния следобед. Имали са профилактиране, събеседване, както искате го наречете, ако считате, че това е начинът да се работи с журналисти или технически лица от която и да е медия."

Администраторът отведен от спецслужбите е бил Йорго Пецас.

Журналистът Огнян Стефанов също отрича пред "Стандарт" да стои зад "Опасните новини" и отрича синът му да има нещо общо с цялата история.

Синът на Стефанов обаче е именно човекът, който е администрирал сайта, са категорични спецслужбите, а публикациите са писани от самия Огнян Стефанов от редакцията на frognews.bg

Анонимният сайт "Опасните новини" атакува предимно и избирателно ДАНС и Алексей Петров. В сайта имаше и публикация срещу Николай Гигов, който също е в оръжейния бизнес, както и срещу главните редактори на ВАЦ-овите вестници "Труд" и "24 часа". Атакуван бе и президента Георги Първанов но на убийствено ниско ниво – че бил хванал трипер от 15-годишна ученичка.

Според специалисти анонимността на сайта и публикациите в него са целели типично "препиране на информацията" като тя бъде препечатвана от други издания.

Законово надали някой би могъл да бъде привлечен към отговорност. По-скоро въпросът тук е доколко е морално да се изнасят разследвания без журналистът да се подпише под писанията си. Още повече, че подобно нечистоплътно "препиране на информация" не е целта на истинската разследваща журналистика. А анонимността винаги мирише на гнило.

Източник: afera.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини