И с рокер начело БСП си остана пенсионерска партия

Плащането на 50 000 курортодни е купуване на едни избори. Но защо БСП не построи една магистрала...

Петьо Цеков
Сега

И още сто години да минат, БСП ще си остане партия на пенсионерите. Вари я, печи я - това е положението. Ако не вярвате, набутайте й 2 млрд. лв. "излишни" пари в ръцете и вижте какво ще направи - ще ги раздаде на пенсионерите, разбира се.

Погледнете какви са плановете на социалистите за харчене на бюджетния излишък - 2/3 от парите са за хората от третата възраст (включително и малко странични социални плащания), а останалата 1/3 са за целия останал български свят. За армията и полицията - 10 на сто. За инфраструктурни проекти - 10 на сто. Но за социално подпомагане - 50 на сто! Това какво е? Това е пенсионерска партия, докопола се до властта! Ако тези планове бъдат одобрени днес от тройната коалиция, това ще представлява пълна

победа на развития пенсионерски социализъм

Това ще е първа серия на многосерийния филм "Старци на море". Многосериен, защото е ясно какво целят социалистите с подобно пръскане на пари - да купят следващите избори. С капачки от буркани вече избори не се купуват, но с пари за пенсионерите - може.

Достатъчно е Орешарски да нареди бюджета така, че да остане за харчене накрая. Да платиш 50 000 курортодни вече си е съвсем легален начин за купуване на избиратели.

ДПС измисли схемата преди години като организираше безплатни туристически обиколки до родните краища на българите, живеещи в Турция. Сега БСП вдигна летвата. Вече не става дума за стотина автобуса с екскурзианти, вече говорим за поне 1000 автобуса.

Разбира се, има няколко въпроса, които и при тазгодишното пилеене няма да видят отговор. Но въпрос номер 1 си остава докога клетите ни управници ще харчат надвзетите от нас пари предизборно. Ама кабинетът щял да пита за това парламента, дето ни представлявал. Хайде, моля ви се - тук трябва да се разплача, що ли?

Широките пръсти на социалистите са знак за друг, много по-сериозен проблем. В последната година от мандата си БСП дава видим знак, че

не е успяла да се справи с основната политика,

заради която стои във властта - социалната.

Да "подпомагаш" огромни групи от населението, да "компенсираш" тези групи, да измисляш нови "защитни" механизми за тях - това ако не е живо доказателство, че си се издънил с политиката си за тези хора, здраве му кажи.

След 3 години във властта налице е такава инфлация, която де факто изяжда всички дребни подскоци на пенсиите и заплатите в бюджетната сфера. Доходите растяха - да, но с темповете на костенурка, която се надбягва със заек.

По-добро ли е положението на пенсионерите сега от това преди 3 г.? Не. Не беше ли целта на занятието да имаме общество, в което минималната пенсия и минималната заплата да поставят хората над линията на бедността? Така е!

След мандата на БСП- НДСВ-ДПС ще имаме ли такова общество, в което хората, които са работили 30 и повече години няма да мизерстват с 200 лв. на месец? Ами няма да имаме, пак ще трябва да ги подпомагаме. Тогава

за какъв успешен мандат ще говорим?

Сега излишъкът е 4.2 млрд., кабинетът може да похарчи половината - сам или сам след решение на парламента. С тези темпове на "спестяване" като нищо до края на годината парите, с които правителството ще замеря пенсионерите, ще минат 2 млрд.

За мен по-странното е, че БСП, която освен пенсионерска партия декларира и че е стъпила здраво по пътя на капитализма, не заложи подобаващ дял от излишъка в инвестиционната политика на държавата.

Щото да дадеш на пенсионер сто лева и да го пратиш на море за 10 дни не е инвестиция, съгласете се.

Ще ги даде пенсионерът на внука си - да си купи нещо, а юношата няма как да ги инвестира в българското, защото и той отдавна е в ситуацията на Радж Капур, който пееше в "Бродяга" - "Гуменките ми японски, панталоните - английски, шапката ми е руска..." Най-много

внучето да подпомогне с дядовата стотачка

някое турско ишлеме. Ситуацията с еднократното захранване на пенсионерите доста прилича на циганска сватба - три дни аху-иху, а после - пак тихо. Няма как да е иначе. Ако пенсионерските пари се вдигнат не еднократно, а трайно, то те ще бъдат заложени и в следващия бюджет, нали? Да де, но тогава излишъкът догодина ще трябва да е по-малък, пък после пак ще дойдат избори и няма да има какво да вадят от кесията.

Защо тези хора години наред не избират някой национален приоритет и да вложат парите в него? Не знам. Защо не хвърлят 2 млрд., примерно за пътища? За истински, широки пътища. Или за негорящи влакове и за неръждясващи тръби? За заводи за боклук, примерно. Не знам. Сигурно е по-лесно да метнеш 1-2 стотачки връз пенсионерите. Не знам. Сигурно

утре някой умник ще попита кресливо -

а нима вие сте против родителите ви да получат пари? А? Извинявайте, но това ужасно ми прилича на онази американска пиар кампания от 60-те, когато правителството настоявало всички, които обичат войниците във Виетнам, да закачват жълти панделки по вратите си. Е как няма да закачиш, нали си патриот!

Няма спор, че пенсионерският живот е нашето бъдеще. Някой трябва да се грижи за хората от третата възраст, те трябва да си имат свои хора във властта и е съвсем нормално тези хора да са от пенсионерска партия като тази на рокера Сергей Станишев. Реално погледнато - така е.

Само дето не разбирам каква е тази държава, дето ме кара да избирам между сто лева за баща ми и сто километра магистрала между Стара Загора и Карнобат!?


Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини