София заплашена от бяс

София е застрашена от бяс, след като е била открита бясна лисица в столичния квартал "Владая". Диагнозата е лобораторно потвърдена от Националния диагноститичен научно-изследователски институт.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), цитирани от БТА. Лисицата е заловена и умъртвена, но след като е ухапала домашно куче. Бясното животно е открито, след като на 1 август, влязло в двор на ул. Рудище" във "Владая".

Това е първият случай на бяс, констатиран в област София през тази година. През 2007 г. са регистрирани пет случая - три в гр. Нови Искър и един в с. Кътина и с. Мировяне, уточняват от МЗХ. Районната ветеринарно-медицинска служба - София вече е извършила ваксинация срещу бяс на всички възприемчиви животни в кв. "Владая".

Националната ветеринарно-медицинска служба предупреждава, че съществува реална опасност от проникване и разпространение на беса в популацията от бездомни кучета. Оттам предупредиха гражданите на столицата да избягват и предотвратяват по възможност контакти с диви животни, както и с бездомни кучета и котки, които са с променено поведение (агресивни, дезориентирани и др.) и да сигнализират за такива в Регионалната ветеринарномедицинска служба София. Трябва да се изолират животни, ухапали хора или други животни, така че да не могат да избягат, като незабавно се уведоми РВМС. Там гражданите трябва да сигнализират и за намерени трупове на умрели животни.

Като най-сигурен начин да се предпазят домашните кучета и котки, ветеринарите препоръчват те да бъдат водени на каишка. Ежегодната ваксинирация срещу бяс също е наложителна. В случай на ухапване или одраскване от болни от бяс животни трябва да се потърси незабавно лекарска помощ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини