2000 глави добитък на 10 км от гръцката граница

Първите стада овце, които протестиращите млекопроизводители заплашиха, че ще изкарат в Гърция, вече са на около 10-на километра от границата.

Това каза пред "Фокус" Бойко Синапов, председател на стачния комитет на овцевъдите от Източните Родопи и председател на овцевъдната кооперация "Родопски звън" в Кърджали. Той обясни, че за преминаване отвъд границите на родината се готвят около 11 стада овце или това са над 2000 глави добитък, както и още приблизително 100 крави и телета.

"Натискът на Гранична полиция е голям, затова изчакваме и колегите, които са по-назад да пристигнат. Един по един се опитват да ги плашат момчетата", заяви Синапов, но увери, че най-вероятно по всяко време и останалите му колеги имат готовност да тръгнат. По думите му животните са маркирани и в момента те са на паша в близост до гръцката граница.

"Нека управляващите да си помислят за това да изплатят задълженията си към нас животновъдите, а не да мислят върху това дали ние можем или не да преминем границата", заяви още Синапов.

По думите му в момента млекопроизводителите, отправили се към границата, могат да бъдат спрени само със сила. Бойко Синапов посочи, че по подписаното споразумение от миналата седмица с помощта на вицепремиера и министър без портфейл Меглена Плугчиева не е изпълнено нищо.
"По нито една от точките управляващите не правят нищо. "Имаме уверението да имаме утре сутрин по сметките пари. Ако това се случи поне на този етап ще се прекратят нашите действия", обеща млекопроизводителят.

Той уточни, че по време на пресконференция по-късно днес фермери ще вземат решение и ще обявят официално дали ще има нов национален протест пред Министерството на земеделието и храните или ще продължат със стачните си действия по места.
Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини