Над 50 акции по издирване на удавени хора това лято у нас




Министерството на извънредните ситуации апелира за повишено внимание при ползването на охраняемите и неохраняемите водоеми.

Броят на нещастните случаи расте, въпреки че общините и кметствата са предприели необходимите мерки по обозначаване на опасните водоеми и санкциониране на нарушителите.

От началото на летния сезон досега екипи на МИС участваха в над 50 акции по издирване на удавени хора. Повечето инциденти са станали в неохраняеми водоеми.

Много често, за да извадят тялото на удавения човек и да го предадат на близките му спасителите провеждат по няколко издирвателни операции.

Министерството на извънредните ситуации напомня, че трябва да се спазват разпоредбите, ограниченията и правилата за безопасност.

Недопустимо е влизането във водата на места, където къпането е забранено, напомня МИС.

Министерството се обърна към всички летуващи с редица съвети:

Посещавайте охраняемите водоеми и не оставяйте децата без надзор.

Избягвайте безлюдните плажове.

Не забравяйте, че студената вода може да предизвика шок и температурната разлика може да доведе до схващане на крайниците.

Не влизайте във водата след хранене.

Бъдете внимателни и не надценявайте възможностите си, особено в непознати водни басейни.

При оказване помощ на давещ се човек, от изключителна важност са първите няколко минути. Ако можете - помогнете, но не забравяйте и собствената си безопасност.

Сигнализирайте спасителните и водолазните екипи на Министерството на извънредните ситуации и на Българския Червен кръст. Обадете се незабавно в Спешна медицинска помощ и на тел. 112.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини