Нови открития на Перперикон

Резиденция от 13-14 век откриха археолозите, работещи на Перперикон. Tя се намира на няколко метра от Голямата кула на тракийския свещен град. Застроена е върху 350 кв.м площ, дълга е 20 метра и широка 15 метра. Според проф. Николай Овчаров сградата е абсолютно копие на епископския комплекс "Св. Йоан Продром" в Кърджали.

Според историята и проучванията, през 1343 г. крепостта е била превзета от цар Иван Александър. Освен, че присъединил Перперикон към България, той назначил управител, наречен архонт, който отговарял не само за крепостта, а и за цялата Родопа планина. Има вероятност откритата резиденция да е била дома на архонта, обясни Овчаров.

Като допълнение към тази теория, Николай Овчаров припомни, че именно на Перперикон преди много години бе открит единствения засега златен печат - хрисовул на цар Иван Александър. След като е бил откраднат от музея в Пловдив, уникатът сега е в частен колекционер в САЩ.

Освен монети от 13-14 век, професорът представи и друга находка. Това е парченце от т.нар. селадон - китайски съд, предфаянсова изработка, датиращ от 14 век.


Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини