Доказано: шест души между теб и Анджелина Джоли

Въпреки че на Земята в момента живеят над 6.5 млрд. души, всъщност всички ние сме безкрайно близо едни до друг. Така твърди теорията за шестте степени на отдалечеността, според която между нас и който и да било друг човек на планетата - папата, английската кралица, Джордж Буш, неизвестен рибар от Патагония и абориген от Австралия, стоят точно 6-7 души.

Доскоро тази теория беше повече умствено упражнение, отколкото сериозно занимание, но вече може да се смята за доказана, писа в. "Обзървър". Или поне така смятат от "Майкрософт", чиито изследователи за обработили огромен набор от 30 млрд. електронни разговора между 180 млн. души от различни страни и са достигнали до заключението, че степента на отдалеченост е точно 6.6 души. Това означава, че поне един от познатите на познатите на познатите на познатите на познатите на нашите познати със сигурност познава например папа Бенедикт XVI или Анджелина Джоли. Все пак в някои случаи степента на отдалеченост може да достигне и дори до 29.

Новината едва ли ще бъде изненада за много киноманиаци, които от години играят играта "На шест стъпки от Кевин Бейкън", за да го свържат с всеки друг актьор през точно шест или по-малко филми. Всъщност степента на отдалеченост отдавна е приета като мярка за измерване на социалната дистанция между хората, но става особено популярна чак през 90-те години с пиесата "Шест степени на отдалеченост" на Джон Гуейър от 1990 г., филмирана по-късно с участието на Уил Смит, Доналд Съдърланд и Йън Маккилън.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини