Русия се опасява от прекрояване на границите на Балканите

Русия се опасява от ново прекрояване на границите на Балканите. Според Москва провъзгласяването на косовската независимост не е стабилизирало, а още повече е дестабилизирало региона, предаде Франс прес. Агенцията цитира интервю на висш руски дипломат пред московския вестник "Время новостей".

"Има данни, че албански групировки в страните от региона координират усилията си, за да предприемат задружно действия за по-нататъшна промяна на границите на Балканите", заявява в интервю за вестника Александър Алексеев, директор на Четвърти европейски департамент в руското външно министерство.

Все още не става дума за подялба на Косово де юре, посочва дипломатът. Очевидно е обаче, че в резултат на едностранно провъзгласената независимост на Косово областта се разцепва - косовските сърби, несъгласни с тази независимост, формират собствени институции на властта там, където живеят, констатира той.

Провъзгласяването на косовската независимост не е стабилизирало, а още повече е дестабилизирало Балканите, заключава Александър Алексеев пред "Время новостей".

Близо 40 страни, сред които САЩ и повечето държави от Западна Европа, бързо признаха независимостта на Косово, обявена едностранно на 17 февруари, но Сърбия и Русия са категорично против нея, припомня АФП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини