Изкараха Леонардо да Винчи плагиат

Скиците на Леонардо да Винчи на различни машини са "обезпокоително еднакви" с китайски оригинали и без съмнение произхождали от тях. Това твърди британски историк-любител Гейвин Мензис в новата си книга 1434: The Year A Magnificent Chinese Fleet Sailed To Italy and Ignited The Renaissance.

Бившият командир на подводница заявява в своя сензационен труд, че китайска флота е акостирала през 1430 г. във Венеция. Оттам посланикът на Китай занесъл енциклопедия на технологиите във Флоренция, която подарил на папа Евгений IV. "Аз твърдя, че точно тази книга е искрата, която наистина дава началото на Ренесанса и това, което са създали Галилео и Леонардо, всъщност е взето от китайската енциклопедия - заявява Мензис, цитиран от Reuters. - Да Винчи по същество прерисува всичко, но в три измерения, което прави голямата разлика. Неговите механизми, водни колела и други устройства ги има в енциклопедията. Те са от трактат по агрономия на Нун Шу от 1313 г. Леонардо е имал достъп до китайския труд, който е бил прекопиран и модифициран от неговите предшественици Такола и Франческо ди Джорджо".
Теориите на британеца бяха определени като безсмислени от много академични учени. "Това, което пише Гейвин Мензис е много интригуващо, но му трябва още много работа, за да го докаже - заяви професор Мартин Кемп, който преподава История на изкуствата в Оксфорд и е автор на няколко книги за Леонардо да Винчи. - Той твърди, че нещо е копие, само защото изглежда подобно на друго нещо. Смята също така, че две неща са почти идентични, когато не са. Това не е исторически метод".

Мензис разбуни духовете още през 2002 г., когато публикува книга, в която твърдеше, че китайски моряци са открили Америка 70 години преди Христофор Колумб.

Източник: journey.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини