Как се перат пари?

Парите от сивата икономика и тези, раздадени като подкупи на държавни топ чиновници, следователи, прокурори, съдии и политици, се "официализират", т.е. изпират, основно чрез:

1. ИГРИ и КАЗИНА, обхванали цялата страна. Водещи са Еврофутбол, Еврошанс, казината в големите градове, бинго залите. Всички виждаме пред тях скъпи коли (като награда или вече раздадени), джипове като танкове и мутри (вътре и извън залите).

Финансовият контрол над тези перални е толкова слаб, че "лицензираните" от Васил Божков локални мафиоти, например, си обособяват собствено тото с част от постъпленията. Липсва отчетност, залага се всичко, резултати се нагласяват, а избрани "заслужили" хора, печелят "честно" големи суми или скъпи коли. Дадени като подкуп.

Два примера: а) БСП политикът Иво Атанасов бе обявил доходи от около 70 000 лева, спечелени от Еврофутбол, разбирай дадени му като награда, и б) един митничар по НОВА обяви, че произходът на парите му е от Еврофутбол - 125 000 лева. Разбирал от футбол човека. Който играе - пичели...

АКО се направи проверка КОЙ и КАКВО е печелил от тези места през последните 10 години, ще се установи част от корупционните канали.

2. СТРОИТЕЛСТВО - по Черноморието, в планинските курорти, в и край големите градове. Хотели, бизнес центрове, вили - крепости и т.н.

Парите идват от фалшиви банкови кредити, оф-шорни фирми, фалшиви доходи и съдружници, заеми от други мафиоти. Частично от препродажба на преди придобити активи. Строиш - продаваш, строиш продаваш...

И така трупаш десетки милиони!! Но нито финансова полиция, нито данъчните, нито прокуратурата проверяват за произхода на парите. Супер скъпите КОЛИ на мафиотите вече дори не правят впечатление на властта и нейните "органи". Ако нещо все пак се разравя (обикновено след публикация), след време бързо се потулва.

Досега няма осъден строителен бос - "инвеститор" с неизвестен генезис или перач на пари. Нито един. Да не говорим за ПЕТ-годишното безхаберие на комисията Кушлев, както и за неприложимостта на "закона Петканов" (прах в очите простосмъртните). Дори хотела на Самоковеца бе продаден на известна "банкерка", а не конфискуван...

3. ПРИВАТИЗАЦИЯТА и МИТНИЦИТЕ. Източниците на средства за първоначално придобиване на предприятия НЕ се проверяват. Откъде са, ако е заем - какъв е залога, ако е офшорка - кой стои зад нея. Има начини. Не само братя Галеви са майстори на офшорното прикриване, например.

Десетки са приватизационните сделки у нас с такива купувачи. Родни "инвеститори" масово купуваха приватизационни бонове на безценица и плащаха "законно" цените по сделките. Специално внимание трябва да се отдели на МАСОВАТА приватизация, чрез която през 1995-1997 г. 1050 предприятия бяха подарени на фондове. Приватизационни фондове, които бяха основани от различни мафиоти и много малка част - от сериозни предприемачи. След време предприятията се продават и препродават. Същата схема действа и когато се купуват имоти от общини или министерства.

МИТНИЦИТЕ (в някои случаи и банки) официализират вкарани в страната суми, след което данъчните и финансовото разузнаване остават безмълвни. Въпросният митничар обясни по НОВА, че вкарал с декларация 500 000 долара от Гърция, дадени му от богата гръцка любовница. Щедра и благодарна жена... Нагло обяснение. Проверките от този вид са лесни и не изискват свръх-усилие. Но никой не ги прави. Вероятно прикриването започва още от границата с неподаване на документите където трябва. Срещу заплащане. Резултатът - няма беден митничар, нито осъден такъв. А трафикантите благоденстват.

4. Регистрация на задгранични ДРУЖЕСТВА и ФОНДОВЕ. В много от случаите те се представят като чуждестранни, даже имат наети чужденци в управлението. Събраните извън страната пари се представят като инвестиционен капитал.

А това са пари на мафията - наша, пост-Съветска, дори на полу-(или не-)законни граждански и политически структури като ИРА, ЕТА, Камората, ислямски организации и т.н. Влезли в страната те купуват, строят, търгуват и пре-продават необезпокоявани.

Чистят ни дори боклука... Единичните случаи на разкриване се дължат на международни операции и съдействие на техни разследвания. У нас тишината в тази област е впечатляваща.

Прането на пари отдавна се е интернационализирало. Нашите мафиоти също се възползват от "предимствата", които предлагат различните офшорни зони, страни с данъчен рай, страни с недостатъчен контрол и т.н. по света, включително от подходящите условия на някои балкански страни, като Косово, Сърбия и Македония.

По-горе са разгледани само основните области на дейност и механизмите за изпиране на пари и капитали от арсенала на организираната престъпноист.

Натрупаните в периода 1989-1997 пари вече се изпраха по няколко пъти. Това бяха крадени пари - от банки и пирамиди (от хората), от трафик на стоки и дрога през границите (използвана бе дори военната база Атия), от изнудвания и рекет, от ЮГОЕМБАРГОТО - тази златна мина за Мултигруп и мафията от ВИС и СИК.

Цели влакови композиции минаваха границата, а Евро-наблюдатели бяха гонени с изстрели. Търгуваше всичко: не само стоки и суровини, но и оръжие, петрол, дрога, електричество. Язовир "Искър" бе източен за нуждите на "Кремиковци" и енергийната мафия. СОФИЯ остана на воден режим!! Нечувано престъпление!!

В ранните години до 1997 тези трафиканти забогатяха. Някои бяха заловени с камиони или танкери, но или бяха набързо освободени, или следствията им бяха прекратени или влачени над 10 години. Другите продължиха "успешно" дейността си под прикритието на службите. Имаше дори спипани по погрешка "бизнесмени" (като Кирил Добрев от ВС на БСП, с куфарче пари).

Сега всичко е потулено и героите от двете страни на границата вече се забравят. Само от време на време някой споменава Куйович или синът на Милошевич...

Официализирани или превъртени през различни "бизнеси", част от парите на мафията сега ни се представят като почтени. А намеците за някакво престъпно минало се считат за обида. Примери: Васил Божков, братя Галеви, Бойко Борисов и Цветелинка, Кюлеви, Манджуков, Георги Гергов, Гриша Ганчев, Сашо Дончев, Ковачки, Красимир Гергов, Тодор Батков...

Мултигруп като че ли изчезна, но нейните "синове и дъщери" успешно си продължават дейността. Новият шлагер на национално ниво се казва ТИМ, концентрирал парите на Черноморската мафия и много червени ребята.

Те поглъщат бавно и последователно парче по парче от баницата, наречена България. Като правило всички гореизброени са близо до властта, до партията-майка БСП-ДС, консултират дори президента и премиера, и имат стабилни позици в основните медии.

Това им дава основание да обявяват състоянието си за законно, а претенциите си за почтени. Станаха олигархични галеници на нашето време. Някои дори открито (но платено добре) изразяват своето възмущение от "непочтените и преднамерени атаки" срещу техните особи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини