Откажете цигарите, за да не пушат и децата ви, призоваха експерти

Проучвания доказват, че ако в едно семейство и двамата родители са непушачи, рискът от това тяхното дете да стане пушач е със 70% по-нисък в сравнение със семейства с двама родители пушачи.

Други изследвания посочват, че ако родителите са били пушачи, но вече са се отказали от вредния навик, същият риск намалява, но с 40%. Подобни са и проучванията относно факта, че децата на майки непушачки по-рядко посягат към цигарите, предава агенция Фокус.

Медицинският директор на фармацевтичната компания "Glaxo SmithKline" Харолд Марш отбелязва: "Родителите могат да изиграят основна роля в живота на децата си, отказвайки се от цигарите. Аз смятам, че всеки от нас трябва да направи тази важна стъпка и заедно да предпазим всички млади хора".

Всяка година на 31 май милиони хора по света отбелязват световния ден в борбата срещу тютюнопушенето. Водеща тема за 2008 г. е "Детство без цигари".

Основна цел за тази година е ограничаване броя на младите хора, посягащи към цигарите. Много от организациите, борещи се с тютюнопушенето, смятат че първата стъпка е забраната на рекламите на цигари под всякаква форма.

Те смятат, че точно рекламите са тези, които подтикват децата да посегнат към цигарите за първи път.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини