Пак бутат кабинета

СДС готви вот на недоверие към правителството, ако докладът на Европейската комисия /ЕК/ през юни бъде негативен за страната.

Това е решението на Националния съвет на партията, съобщи Надежда Михайлова, депутат от ОДС. Тя определи като недостатъчни опитите на управляващата коалиция да бъдат преодолени критичните оценки на Брюксел най-вече за усвояването на парите от европейските фондове. Продължава да бъде актуална и темата за корупцията, добави Михайлова.

Миналата седмица от ДСБ също заявиха, че ще искат вот на недоверие към кабинета при отрицателен доклад на Еврокомисията.
СДС предлага и четири мерки за овладяване на инфлацията и спиране на обедняването. Сред тях са намаляване на ДДС от 20 на 18 на сто, на осигурителната тежест поне с шест процентни пункта, замразяване акцизите върху горивата за две години. Акцизът върху пропан-бутана да бъде намален с 30 на сто, защото е много над изискванията на ЕС, а засяга над 600 000 души, настояват още от партията.

Основната причина за кризата с горивата е безотговорната и погрешна политика на правителството, която засили негативните ефекти от международното покачване на горивата, е записано в приетата от Националния съвет позиция. Кабинетът обясни предсрочното вдигане на акцизите като мярка за по-бързо приемане на еврото, но напълно се провали, посочи Мартин Димитров, депутат от ОДС. По думите му, високите акцизи са една от основните причини за огромните излишъци в бюджета през последните години, като за 2008 г. се очаква той да бъде над 3,5 млрд. лв.

Здравословни за обществото нарекоха от СДС евентуални проверки на имотите на политиците. Поводът е искането на ДСБ от миналата седмица да бъдат проверени действията на компетентните органи, които не са реагирали на сигнали за пет имота на Ахмед Доган, които той, според ДСБ, притежавал чрез подставени лица. Ние сме за всякакъв вид проверки в т. ч. да проверят и нас, коментира Пламен Юруков. Той съобщи още, че следващата Национална конференция на СДС ще бъде на 26 юли във Велико Търново, когато ще бъде сериозният дебат за промените в устава и организацията на партията.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини