Как да изберем GPS навигатор?

Бурното развитие и големият интерес към персоналните GPS навигатори, многобройните предложения и необходимостта от взимането на правилно решение по този въпрос ни накара да ви помогнем при избора, доколкото това е възможно. През последните години сме свидетели на незатихващия и постоянно растящ интерес към GPS навигаторите, съвместимите многофункционални устройства и мобилните телефони. Масовото им навлизане на пазара, увеличаването на тяхната функционалност и намаляване на стойността им. Това се потвърждава и от факта, че през 2005 година по света са се използвали около 15 милиона GPS устройства (главно от пътуващи американски и канадски туристи) докато прогнозата е през 2010 година по света да има повече от 2,5 милиарда GPS навигатора.


Накратко ще разгледаме основните неща, на които трябва да обърнете внимание, ако все още нямате подобно устройство, различните видове, основните им характеристики, предимствата и недостатъците им и разбира се най-актуалния за момента софтуер.
Първото и най-важно условие при избора на GPS устройство е да си отговорите на въпросите - за какво, къде и как ще го използвате? Трябва да имате предвид, че един компромис при първоначалния избор със сигурност в бъдеще ще бъде причина да отделяте допълнителни средства. Затова е препоръчително избраното устройство да отговаря максимално на конкретните ви изисквания още от самото начало. След като сте се ориентирали за онова, което искате е важно да обърнете внимание на някои основни моменти при конкретния избор на вида, марката и възможностите на самото устройство или приемник. На първо място това е неговият чип, който до голяма степен е натоварен с декодирането и обработката на сигнала. Следват експлоатационните му характеристики, продължителността на активна работа и не на последно място съвместимостта му със софтуерните програми. На практика, както и ценово GPS могат да се разделят на полупрофесионални и такива, предназначени за непрофесионалисти. Разбира се бързото развитие на този пазарен сегмент и технологиите даде възможност на някои от продуктите спадащи към последната група да се доближат по параметри и показатели до тези от високия клас, като това си има съответната цена.


Сравнително масово разпространени и широко използвани са т. нар. „GSM мишки" - портативни устройства, които имат за цел да прихванат сигнала от сателитите и по жичен (към COM или USB порт) или безжичен (Bluetooth) път да го предадат към съответното устройство. Главно предимство е тяхната компактност и възможността им да работят с различни съвместими устройства, като мобилни телефони, PDA, лаптоп или десктоп компютри и разнообразни софтуерни приложения. На практика портативните приемници са съвместими с всички Bluetooth или COM/USB устройства и навигационни програми, които мога да получават и обработват данните от GPS системата. Захранването на подобни устройства става чрез жичната връзка или посредством вградена презареждаща се батерия. Основният им недостатък е практическата невъзможност за работа без наличието на съвместим хардуер. Сравнително ниската им цена и малкото тегло позволяват да бъдат достъпен и масов продукт. В момента на пазара се предлагат голям брой портативни приемници, който се движат в ценовия диапазон от 99 – 200 лева. Ако сте се насочили към подобно устройство имайте предвид, че можете да срещнете и такива, които имитират реномирани марки, а са със занижени характеристики. Поради този факт е от значение и мястото, от където ще бъде закупено, както и разбира се дали се предлага със стандартна гаранция.


Следващата група е най-многобройна като представители и по същество най-предпочитаната от потребителите. Като започнем от комбинираните устройства от типа „всичко в едно", преминем през мобилните телефони с възможност за навигация и стигнем до класическите PDA с вграден или допълнителен GPS приемник. Всички те осигуряват един сравнително точен метод за определяне на местоположението (вероятна грешка около 3-5 до 20 метра в зависимост от позицията и препятствията), навигация, движение по зададен маршрут и т. н. Главното предимство при тях са универсалните възможности за работа с разнообразен софтуер, включително няколко различни програми, карти и т. н. Други положителни страни на тези устройства са високата мобилност, сензорният екран (при някои) и възможността с тях да се изпълняват много допълнителни функции, като се започне от мобилната връзка, снимането на снимки, видео, четене на книги, слушане на музика и др. Тази висока функционалност си има и съответната цена, основен недостатък при подобни устройства е потреблението на енергия, респективно времето им за работа в активен режим. Поради тази причина се препоръчва наличието на резервна батерия (сравнително скъп вариант) или възможност за алтернативни начини за зареждане на батерията. Много от производителите на портативни и мобилни устройства разбраха навреме какви големи възможности предлага тази пазарна ниша и реагираха адекватно на това. Изборът е огромен, а ценово продуктите в тази категория варират от 400 – 1400 лева в зависимост от марката, функциите и възможностите.


През последните години се наблюдава и масовата инвазия на пазара на един нов тип персонални GPS навигатори, наречени PNA. Като цяло те се явяват разновидност на предходния вид, но за разлика от тях имат тясно профилирана и в някои отношения по-ограничена функционалност. Предимството при тези устройства е лесната работа с тях, големият дисплей (при повечето модели) и наличието на разнообразни аксесоари в стандартната комплектация. Много често освен GPS функциите тези устройства предлагат и големи мултимедийни възможности (аудио, видео и т.н.). Основен недостатък на PNA навигаторите е тяхната „обвързаност" към съответен софтуер или продукт на определена компания. При някои от моделите тази пречка може да бъде премахната чрез компетентна интервенция, но това довежда до автоматична загуба на гаранцията. Този тип устройства използват сензорен екран и са подходящи за всеки, който желае едно работещо, готово решение. При избора на PNA устройство трябва да се има предвид фирмата и софтуера, с който работи и разбира се картите, които може да използва, тяхната детайлност, актуализация и т.н. Цената варира в диапазона от 300 – 1400 лева в зависимост от марката, големината на дисплея и функционалността.


Традиционните GPS навигатори са най-старите и дълго използвани устройства и за разлика от всички предходни видове с малки изключения имат тясно профилирана функционалност, която позволява GPS възможностите им да са на едно по-високо ниво. Те са по-прецизни, с висока точност на позициониране и оптимизирани, имат няколкократно по-дълъг режим на активна и пасивна работа, като някои от тях предлагат и допълнителни функции (висотомер, компас, вариометър и т. н.). Този пазарен сегмент е запазен за няколко реномирани марки, с доказано качество на продуктите, които предлагат голямо количество модели способни да задоволят вкуса на всички потребители. На практика при този вид устройства цената е тясно свързана с функционалните възможности. Трябва да знаете, че повечето от базовите GPS навигатори не могат да показват карти и нямат възможност за инсталиране на допълнителни карти или друг софтуер. Доброто в случая е, че ако сте се спрели на приемник от този вид ще попаднете на надежден продукт, който е разработен от професионалисти с конкретна задача. В повечето случаи тези устройства работят само със софтуера и картите на определената фирма. Цената им варира от 200 до 1200 лева.


Софтуерът е неразделна част от функционалността на GPS навигаторите. За радост на българските потребители изоставането в тази насока и пренебрегването на региона доскоро от големите фирми е вече в миналото и в момента може да се закупят или намерят множество продукти с прилично качество и възможности. Затова отчасти трябва да сме благодарни на родните фирми и разбира се на ентусиастите, които развиват тази дейност. Трудно можем да определим съотношението между българския и чуждестранен софтуер, но родният освен доброто си качество има и една характерна особеност, която е високата степен на защита от нелегално използване и копиране.


Едни от най-масово разпространените чужди програми са популярните Garmin XT (www.garmin.com), TomTom (www.tomtom.com), OziExplorer (www.oziexplorer.com) и Route66 (www.66.com). Те са с приятен интерфейс, позволяват да се използват на PDA или Symbian-базирани GSM апарати и са сравнително удобни и прости за употреба. Недостатък при някои от тях е по-ограниченото покритие и недотам високата актуалност на картите им за нашата страна. Разбира се, в случая трябва да изключим София и някои от по-големите градове. Като цяло софтуерът и картите на тези програми могат да се използват задоволително за навигация и следване на маршрути, но не бива да им се доверявате на 100%. Голяма част от ентусиастите с нетърпение очакват и появата на новата версия на "хит" - а сред навигационния софтуер, програмата iGo (www.igo.com).


За родния софтуер може да се каже, че по нищо не отстъпва, а в отделни параметри дори превъзхожда чуждестранния. Това са програмите и картите на забележителният проект BGTopoMaps (www.topomaps.info), NAVITEQ – EasyGo ( www.naviteq.net), TLS - TeleType Pro (www.tls.bg), картите на Датекс – Bgmaps (pda.bgmaps.com), и не на последно място Навигационната Карта на България (OFRM - off road карта - forum1.offroad-bulgaria.com) и тази на Петър Христов (www.bgroutingmap.com) за съвместими с Garmin/ Garmin XT устройства. Повечето от тези програми позволяват съставяне на маршрути и следването им в реално време (навигация) по различни зададени параметри, включват гласови команди, преизчисляване при отклонение, както и триизмерен поглед върху картата за територията на по-големите градове и извънградските зони. Основно предимство на българския софтуер е неговата постоянна актуализация, поддръжката, коригирането на грешки и обновяването - нещо особено важно за потребителите.
Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини