Психолози реабилитираха детските видеоигри

Видеоигрите с преследвания не превръщат децата в откачени и жадни за кръв убийци, твърдят учени от Харвард след двегодишно изследване, съобщи Ей Би Си.

Според тях притесненията на родителите, че видео игрите предразполагат към насилие, са напразни. Това обаче се отнася само за тези игри, които съответстват на възрастта на детето. Ако то посяга към игри за по-големи и за възрастни, може да стане по-агресивно.

Лорънс Кътнър и Черил Олсън са анкетирали за изследването си 1200 деца. Те твърдят, че те са първите, работили пряко с деца. Досегашните трудове по въпроса се основават на лабораторни експерименти.

Кътнър и Олсън установиха, че децата масово се забавляват с видеоигри, като при тях тази дейност е и много социална. Когато обаче харесват игри за по-големи, те стават склонни към повече агресия. Това важи повече за момичетата, отколкото за момчетата.

Психолозите обясняват, че родителите трябва да са по-спокойни и да взимат под внимание цялостното поведение на детето. Признаци за тревога могат да са честите боеве, лошите оценки, вманиачеността в компютърните игри.

Има значение и полът на детето. Ако момиче играе 15 часа седмично видеоигри с насилие, това е обезпокоително, защото е необичайно. При момчетата обаче е тревожно, ако детето въобще не играе на видеоигри, защото за това поколение те са мярка за социална компетентност и помагат в общуването.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини