Microsoft обърна гръб на Yahoo

Американският технологичен гигант Microsoft Copr. (MSFT) се отказа от плановете си да придобие интернет компанията Yahoo Inc. (YHOO), тъй като двете страни не са успели да се договорят за цената на сделката.

Шефът на Microsoft Стив Болмър официално е заявил за отказа от покупката в писмо, изпратено до президента на Yahoo Джери Янг, съобщи Би Би Си нюз.

Решението за това е било взето, след като на състоялият се в събота – 3 май пореден кръг преговори, на които са присъствали основателите на Yahoo Джери Янг и Дейвид Фило, както и президентът на Microsoft Стив Болмър, не е било постигнато съгласия за цената.

"Съвършено е очевидно, че сделката не може да се състои", се посочва в писмото на Болмър до Янг, изпратено късно снощи, посочва агенция АР.
Предложението на софтуерния гигант Microsoft за придобиването на Yahoo бе направено преди три месеца. Стойността на сделката към онзи момент беше оценена на $44,6 млрд., но ръководството на Yahoo пресметна, че Microsoft подценява размера на активите на интернет-компанията.

Както твърди Болмър, корпорацията му е била готова да заплати за Yahoo $47,5 млрд. – т.е. по $33 за акция. По думите му, обаче от Yahoo са настоявали за $53 млрд. или по $37 на акция.

Microsoft поиска Yahoo, за да се изправи срещу интернет-търсачката Google (GOOG), която в момента доминира на пазара на интернет-рекламата.

Според различни източници през 2007 година обемът на този пазар е представлявал $40 млрд., а към 2010 година се очаква той да се удвои.

Microsoft предложи на Yahoo сделката през февруари 2008 година, посочвайки, че "Microsoft и Yahoo заедно могат да предложат възможен конкурентен избор, както и отговор на нарастващите нужди на партньорите и потребителите".

Тази сутрин аналитиците коментират, че отказът на Microsoft от сделката е изненада. От Yahoo засега се въздържат от коментар.

В края на последната сесия на фондовата борса в Ню Йорк котировките на книжата на Microsoft почти не претърпяха промяна, търгувайки се на средна цена от $29,24 за брой, докато цената на акциите на Yahoo се покачиха с $1,85 до $26,67 на фона на очакваното споразумение, в което Microsoft да завиши предложението си към Yahoo.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини