Няма да има нови министерства, обсъждат Плугчиева за вице

Няма да има нови министерства, а персоналните промени в кабинета ще станат ясни на утрешното заседание на Политическия съвет на коалицията. Посланикът ни в Германия Меглена Плугчиева е обсъжданата кандидатура за вицепремиер без портфейл, който ще отговаря за еврофондовете, научи Дарик.

Имената на министрите, които остават, или си отиват от кабинета, ще бъдат договорени окончателно тази вечер на срещата на тримата лидери на управляващите партии – Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. На заседание на соцръководството днес премиерът и преговорният екип на БСП обсъдиха с членовете на Изпълнителното бюро структурните промени в кабинета. Предстои утре те да бъдат одобрени и от пленума на социалистите с участието на депутатите от Коалиция за България.

Очаква се парламентът да гласува промените в четвъртък, на последното си заседание преди да излезе във Великденска ваканция.

Единственото име, което е било споменато по време на заседанието на соцръководството, е било това на посланик Плугчиева. Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов се усъмни дали изобщо ще има подобен вицепремиерски пост. „ Сега обсъждахме някои неща свързани с преговорния процес и с това какви промени ще бъдат направени в намаляване броя на зам.-министри и зам.-областни управители, каза той. „Знам само това, че ще се обсъжда всяко едно от министерствата и функциите, които то изпълнява, и ще се взема решение дали се намаля или не се намаля", уточни още Гагаузов.

От 72 заместник-министри се очаква постовете си да запазят 57. Областните и зам.-областните управители ще се редуцират до 69 от 94 общо в цялата страна. По договорка между преговорните екипи, партия, която в малките областни центрове има и областен, и заместник, ще се раздели с втория пост. Тези рокади ще се проточат след празниците, както и някои от структурните промени, за които се налага промяна в законите.

По време на заседанието на социалистите е станало ясно, че агенции няма да бъдат закривани, а само преструктурирани. По информация на Дарик Агенцията за приватизация ще бъде закрита след като се приключи с последните големи сделки. Другият вариант е тя да се слее с Агенцията за следприватизационен контрол. Социалистите са се обявили и срещу идеята на ДПС Агенцията за закрила на детето да прерасне в Министерство за децата и семейството.

Два варианта са били обсъдени от соцръководството за поста на вътрешния министър. Дали това да бъде лице с кариера, преминала в МВР или да бъде политическа фигура.




Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини