Пролетното почистване в БГ кабинета

Промените в правителството, започнали с оставката на Румен Петков, ще засегнат повече от три ресора в управляващата коалиция. Пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев започна да говори за промени "с цел продължаване на реформите" в министерствата на здравеопазването, образованието, социалните дейности и ведомствата, "върху които пада най-голямата тежест за усвояване на европейските фондове".

Промени ще има и в Министерството на отбраната (МО). Там постът на жълтия министър Веселин Близнаков ще бъде даден на човек от квотата на социалистите. В управляващата коалиция упорито се спрягат като пътници имената на Асен Гагаузов (БСП) и Нихат Кабил (ДПС), пише Mediapool.

По-рано днес министър Близнаков категорично заяви, че никой не е говорил с него за промени в МО. Той отбеляза, че не е чул от страна на НАТО и ЕС особени критики за българската политика в областта на отбраната.

Междувременно БСП официално даде ясен знак, че оказаният вътрешен натиск в коалицията за оставката на вътрешния министър Румен Петков ще се отрази и на ресорите в правителството, които се държат от НДСВ. Жълтите оказаха натиск върху червеното ръководство за смяната на политическия ръководител на МВР с решението да гласуват "въздържали се" по време на вота на недоверие срещу кабинета в петък.

От своя страна ръководството на НДСВ си направи устата за смяна за министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Предстоящите промени в правителството ще бъдат използвани и за разчистване на сметки при жълтите. Членът на жълтото партийно ръководство Владимир Каролев даде знак пред БНТ, че заради поведението си на конгреса на партията от юни миналата година, Даниел Вълчев може да излезе от образователното ведомство.

Социалистите официално заявиха, че вече не приемат коалиционната формула 8:5:3 за актуална. "В коалиционно отношение в управлението работата не се гради на емоции. НДСВ не са добре предвидим партньор, но българските граждани пожелаха да управляваме с тях. Формулата 8-5-3 вече е в историята. Никакви цифри няма да ни водят в работата ни през последната година на управление", заяви пред БНТ единият от четиримата секретари в Изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов.

По думите му оставката на Румен Петков решава необходимостта от повече доверие и вътре в системата на МВР, и в обществото. Той призова за спиране на конфликтите на интереси на министерството.

Другият секретар на партията Антон Кутев коментира ходът на Петков като следствие от инстинкта за самосъхранение на БСП, който се е задействал от скандалите в МВР. Според него партията не е успяла да задейства тези вътрешни механизми по време на скандалите около Румен Овчаров, който сдаде министерския си пост преди година.

"Определена вина за ситуацията в МВР безспорно има Румен Петков и в края на краищата той като един от хората, които имат вина за ситуацията в МВР, си подава оставката, което е достойно от негова страна", добави Кутев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини