100 пъти повече - нова технология на IBM за електронната памет

Инженерите от корпорацията IBM разработват нова технология за работа на електронната памет, която ще позволи да се увеличи капацитетът на електронните устройства 100 пъти. Чиповете памет създадени в IBM работят с магнитни полета за съхранение на данни в цифров вид. В статия публикувана в Science се твърди, че в лабораторията на корпорацията в Калифорния са създадени работни прототипи на микроскопични магнитни блокове, които ще станат бъдещите чипове на паметта. С тези памети корпорацията ще създаде универсални носители, които ще бъдат лишени от недостатъците на флаш паметта и твърдите дискове.

Паметта, която работи на базата на магнитния ефект, запазва данните в отворите, които се намират в намагнетизираните части на нанотръбите, от които се състои материала. По време на запис или четене магнитното поле се движи по нанотръбите. На свой ред, границите на тръбата използват ефекта на слабото магнитно поле, създавано от въртенето на електроните. За да заработят новите модули е необходима много по-малко енергия отколкото за днешните образци.
Въпреки, че вече има създадени прототипи, до появата на работни образци на новата памет в компютрите остават 6-7 години.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини