Количеството на нови вируси ще нарасне 10 пъти

Количеството на вредоносни компютърни програми през тази година ще се увеличи десет пъти и ще надвиши 20 милиона.

Такава е прогнозата за вирусната активност през 2008 г., подготвена от експертите на руския разработчик на антивирусни програми "Лаборатория Касперски", съобщава РИА Новости.

По данни на аналитиците на компанията през 2007 г. в глобалната мрежа са регистрирани 2,227 милиона нови вредоносни програми - вируси, "червеи" и троянски програми, което е четири пъти повече от аналогичните показатели на 2006 г. (535,131 хиляди), а общият обем на откритите през 2007 г. вредоносни програми достига 354 гигабайта.

"Още към края на миналата година водещи световни експерти определиха ситуацията с четрикратното увеличение на потока на вредоносните програми като извънредна - някои антивирусни компании се оказаха в невъзможност да се справят с такова количество заплахи", - отбелязват специалистите от "Лаборатория Касперски".

"Очаква ни не четирикратен, а десетократен ръст на броя на новите вредоносни програми, които за 2008 ще надскочат 20 милиона", - предупреждават от компанията.

При това, отбелязват експертите, расте не само количеството, но и качеството на вредоносните програми, появяват се все по-сложни образци, които показват широк спектър на "опасно поведение" и пътища на разпространение.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини