Тадаръков не обяви имената на депутатите, които са надписали земи

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков не изпълни обещанието си, дадено на пресконференция на 9 март, да обяви днес имената на депутатите, които са надписали земи с цел получаване на повече субсидии от ЕС и от националните доплащания.

След четиричасово заседание Тадаръков избяга от журналистите и обясни, че не е дал тази информация, защото никой от членовете на комисията не го е попитал.

Според БГНЕС твърдението на Тадаръков не отговаря на истината, защото народният представител Георги Юруков е задал точно този въпрос.

Димитър Тадаръков представи системата за идентификация на земеделски земи ИСАК, а министър Нихат Кабил изнесе данни за преките плащания за български земеделски производители през 2007 година.

Нихат Кабил припомни пред комисията, че стопаните, които няма да получат субсидии по схемата за директните плащания на площ (известна като СЕПП) за кампанията 2007 са 5097 души, а по националните доплащания 5838 души, като в повечето случаи стопаните по СЕПП и национални доплащания са едни и същи.

От тях около 2700 души ще бъдат лишени от субсидия и за бъдещ период, подчерта министърът.

Министър Кабил каза още, че общата сума на санкциите за недеклариране и други опити за измама и закъсняло подаване на заявление за земеделските стопани за кампания 2007 са в размер на над 37 милиона лева. Допълнително към това са наложени редукции за неподдържане на земята в добро земеделско и екологично състояние в размер на 1 милион и 92 хиляди лева.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини