Роко налитал на Есил Дюран

3 пъти сменяли името на певицата.

Фолкпевицата Есил Дюран, която е член на журито на втория „Мюзик айдъл", крие ужасяваща случка от най-близкото си минало. Преди 5 години изпълнителката за малко да бъде изнасилена от популярния кърджалийски бандит Роко и бандата му. Есил тъкмо нашумяла с чалга хита си „SMS", когато била ангажирана да пее в заведението на Роко. Певицата тръгнала на участие с приятеля си Бобо, който е композитор и озвучава професионалните й прояви. В заведението обаче Роко и аверите му хич не си поплювали и след като гаврътнали няколко питиета, налетели на атрактивната изпълнителка. След няколко любезни отказа да последва Роко в покоите му, Есил аха да бъде отвлечена. Певицата се разпищяла за помощ и само бързата реакция на приятеля й Бобо, който се обадил за помощ по телефона на човек от „Пайнер", предотвратил бруталното изнасилване на видната му приятелка. Тутакси последвало обаждане „отгоре", което вразумило Роко и той оставил на мира чалга певицата, фолкзвездата останала и без обещания хонорар, но поне се измъкнала неопетнена от Кърджали. Месеци след този случай Есил посещавала психоаналитик, за да преодолее стреса. До ден - днешен певицата отказва да поема участия в този регион и настръхва, когато чуе името на страховития бандит. Въпреки че не е в първите редици на фолка, Есил Дюран е сред най-кадърните представителки на жанра. Малцина от феновете на чалгата знаят, че тя е джаз певица. В първите си години от професионалната реализация обаче тя срещала сериозни трудности. По комунизма така и не успяла да направи кариера.


В края на 80-те години дамата преживяла възродителния процес изключително тежко. Родното и име е Исмигюл и тя държала да си остане с него. След като отказва да си избере название от списъка с имената, „любезно" предоставен от ДС, певицата е кръстена служебно Силвия Горанова. Седмици наред туркинята плаче с глас у дома и отказва да приеме този псевдоним. Накрая се примирява и кандидатства в консерваторията. Записва няколко песни и специалистите в естрадата й предвещават бляскаво бъдеще. С идването на демокрацията певицата връща името си Исмигюл. Междувременно настъпва криза в жанра и тя заминава за Турция, където живее няколко години. Връща се в края на 90-те и с изненада установява, че днес никой не слуша естрадна музика. Мястото й е заето от чалгата. „Щом това върви, това ще пея", отсича амбициозната певица. От студентските си години тя е приятелка на Рени и й се обажда за съвет какво да прави. Колежката й я насочва към „Пайнер". В чалга империята не са много възторжени от амбициозната певица. Съветват я да си сложи силикон, тъй като имала малък бюст. Имала специфична джаз орнаментика, която не вървяла в поп фолка и трябвало да се отучи от нея. Но най-вече не харесват името й Исмигюл и я карат да го промени. „Че нали вече не сме комунисти, няма възродителен процес? - озадачена е певицата. Оказва се, че в новото време не политиката, бизнесът диктува правилата. Исмигюл не звучало комерсиално. Кръщават я Есил Дюран. Така за трети път в живота си туркинята сменя името си. Точно в този момент тя си спомня, как докато е била ученичка, циганка предсказва на майка й: „Дъщеря ти ще има късмет, чак след като трети път смени името си". Тогава, в края на 60-те, никой не може да проумее какво иска да каже циганката - от какъв зор хората трябвало да си сменят имената.


Щастливият период за Есил Дюран започва наистина чак след 2000 г. Тя прави няколко хита и макар никога да не е била сред най-големите звезди на фолка, името й става популярно и има редица участия. Преди 3 години Есил се сдоби и с дете. Сега, покрай втория сезон на „Мюзик айдъл", когато ще е на екран кажи - речи всяка вечер, фолкзвездата с джаз ориентация се надява най-накрая да се превърне в едно от най-актуалните имена на съвременната поп сцена.

Източник: hotnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини