Теди Москов взе наградата за дебют на Съюза на филмовите дейци

Теди Москов взе наградата за дебют на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) за документалния си филм "Преводачката на черно-бели филми". За дебют в игралното кино беше отличена режисьорката Милена Андонова - за "Маймуни през зимата".

В анимационното кино за периода 2006-2007 г. няма дебют. Наградите на СБФД - кристална пирамида със знака на съюза и парична сума, бяха връчени тази вечер в Дома на киното.

Датата за церемонията не е избрана случайно - на 27 февруари през 1897 г. е била първата кинопрожекция в България - в бирария в Русе е показан филмът на братя Люмиер "Влакът пристига на гарата".

Лауреатите са определени с тайно гласуване - от отделните гилдии в съответните категории, а за най-добър филм - от общото събрание на СБФД. Режисьорката Бинка Желязкова получи наградата за цялостно творчество - кристална пирамида и 1000 лв.

Паричните измерения на наградите за най-добър филм са 700 лв., а в отделните категории - между 200 и 300 лв. "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов беше отличен като най-добър игрален филм.

В документалното кино победи "Развод по албански" на Адела Пеева. "Парцалът" на Анри Кулев е най-добрият анимационен филм според СБФД.

Наградите за най-добра женска и мъжка роля заслужиха Светлана Янчева в "Разследване" на Иглика Трифонова и Юри Ангелов в "Малки разговори" на Владимир Краев, а за най-добра поддържаща роля - Стефка Янорова във "Валсове и танга от село Бела вода" на Иван Владимиров, и Валентин Танев - за "Маймуни през зимата" и "Малки разговори".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини