Откриха един от най-старите градове на света

Кръгъл площад, построен преди 5 500 години бе открит в Перу. Учените са използвали въглероден анализ, за да датират откритите останки, като са установили, че се касае за един от най-старите градове, откривани на земята.
Екип от перуански и германски археолози са открили площада, който е бил "скрит" зад друг археологически паметник в разкопките на руините, известни като Сечин Бахо, в Касма, на 370 км. северно от столицата Лима.


"Това е впечатляваща находка, учените и археолозите да много щастливи", каза Сесар Перес от Перуанския институт за култура, който контролира проекта. "Това може да пренапише историята на страната", каза той.

Преди откритието в Сечин Бахо, археолозите считаха за най-стара находка в западното полукълбо крепостта в Карал, Перу, която е на около 5 000 години.


Учени казват, че Карал, който се намира на няколко часа с кола от Сечин Бахо, е едно от шестте места на света - наред с Месопотания, Египет, Китай, Индия и Месопотамия, където хората са започнали да живеят в градове преди 5 000 години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини