Намериха "шахматни" рисунки на Леонардо да Винчи

Италиански специалисти успяха да разшифроват старинна шахматна загадка и така откриха, че неин автор е самият Леонардо да Винчи, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на публикация във в. "Република".

Именно Леонардо е изобразил на страниците на средновековен шахматен ръкопис, наречен "Скифаноя", eлегантни фигури на цар, царица, топове, офицери, коне и пешки. Книгата, смятана за изгубена, е открита случайно след пет века в бивша частна библиотека в гр. Гориция.


Експертите веднага разбрали, че рисунките не са излезли от перото на автора Лука Бартоломео Пачоли от манастира "Божи гроб", който бил монах и математик. След продължителни експертизи специалистите установили, че рисунките са дело на Леонардо.


Ръководител на екипа, направил откритието, е 70-годишният милански скулптор и архитект Франко Роко. Специалистите са използвали като консултант проф. Карло Педрети, водещ експерт по творчеството на Леонардо да Винчи. Засега авторството не е категорично. Според специалистите рисунките са направени през 1497 г.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини