Космическия апарат "Одисей" е към края на дните си

Космическият апарат "Одисей", който орбитира около Слънцето, е застрашен от фатално измръзване, съобщи "Ню сайънтист". Животът на 17-годишния апарат приключва заради повреда, която не позволява да се предпазва горивото му от замръзване.

Съвместната мисия "Одисей" на НАСА и ЕКА започна през 1990 г. за изучаване на Слънцето и влиянието му върху космическата среда. Апаратът мина край Юпитер през 1992 г., като използва гравитацията на планетата, за да застане на орбита, която преминава над северния и южен полюс на Слънцето.

Той помогна за изучаването на слънчевия вятър, откри междузвезден прах в Слънчевата система и прелетя през три опашки на комети. "Одисей" работи почти четири пъти по-дълго от очакваното. Сега обаче повредата му е критична. Когато горивото му замръзне, няма да е възможно да се контролира апаратът.

Ръководителите на мисията знаеха, че с времето енергията на "Одисей" ще стане недостатъчна, защото тя се набавя от радиоактивното разпадане на плутоний. Те се надяваха да удължат живота на апарата, като изключват основния радиопредавател за връзка със Земята, когато не е необходим. Те го направиха през януари. сега обаче превключвачът отказва да се включи. Това означава, че апаратът не може да изпраща научна информация до Земята.

Появи се и друг проблем, който е по-обезпокояващ. Той не позволява икономисаната енергия да бъде пренасочена към затоплящите устройства. Затова се очаква горивото да замръзне. Екипът ще се опита да поддържа живота на "Одисей" още няколко седмици. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини