Изследват плащеницата на Христос

Оксфордската лаборатория, която преди 20 години обяви, че торинската плащеница на Христос е средновековен фалшификат, сега разследва твърдения, че изводът й е бил погрешен, съобщи в. "Дели телеграф".

Ръководителят на световноизвестната лаборатория е признал, че тестовете за радиовъглеродно датиране, извършени върху плащеницата, може да са неточни. Проф. Кристофър Рамзи, директор на Лабораторията за радиовъглероден анализ към Оксфордския университет, е заявил, че разглежда сериозно нова теория, според която резултатите от изследването са били изопачени поради замърсяване. ИТАР-ТАСС припомня, че в плащеницата от Торино според древната традиция Йосиф от Ариматея е завил тялото на Христос след свалянето му от кръста. Мнозина са убедени, че по 4-метровото ленено платно има отпецатъци от лицето и тялото на Спасителя.

Платното се смята за една от най-големите светини на християнството. През вековете плащеницата е била съхранявана в църквата "Света София" в Константинопол (днешен Цариград), а по-късно е била донесена от кръстоносците в Западна Европа. Сега е в църквата "Йоан Кръстител" в Торино. Първоначалното радиовъглеродно датиране е било направено през 1988 г. върху образец от платното от изследователи, работещи поотделно в лаборатории в Цюрих и Аризона, както и в Оксфорд.

За ужас на християните учените са стигнали до извода, че плащеницата е била създадена между 1260 и 1390 г. Следователно тя не е могла да се намира в Палестина в момента на разпятието и възкръсването на Христос и е по-вероятно да е фалшификат от Средновековието.

Сега Рамзи заявява, че изводите на оксфордските учени, направени преди 20 години, може да са недостоверни. Според информация от Лондон проф. Рамзи завършва специални изследвания, които ще дадат нова и по-ранна датировка на плащеницата от Торино. Резултатите ще се получат през март и ще станат част от документален филм за плащеницата на Христос, който ще бъде излъчен по "Би Би Си 2" на Великден. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини