Празник на фенерите в Поднебесната

Традиционните празници още от древността играят специална роля в живота на китайското общество и органично се вписват в бита на обикновените хора, отразявайки принципа на хармонията между природата и човека.

Населението на "Поднебесната империя" отбеляза "юансяо" - празникът на първата нощ или както го наричат по-често, празника на фенерите. Той се пада на 15-ия ден от първия месец по лунния календар и формално завършва цикъла на традиционните двуседмични новогодишни народни празненства.

На този ден с настъпването на нощта жителите на Поднебесната окачват по улиците на градове и села червени фенери, символизиращи щастието и благоденствието, правят народни празненства, които често са съпроводени с костюмирани шествия и танци на лъвове и дракони.

В големите съвременни градове традицията на масовите ярки събития постепенно остава в миналото, но в провинцията и затънтените райони все още могат да се срещнат шумни карнавални процесии, в които в цялата си красота възкръсват много герои от народните приказки и дори злите духове от отвъдни светове.

В древността в някои китайски райони по време на подобни шествия нерядко си крадели фенерите, за да докарат нещастие на някого, а да бъдеш прокълнат точно в тази нощ е прекрасен знак.

Силно обичаният от народа празник не минава и без фойерверки, чийто тътен според суеверните китайци плаши злите духове и всички нечисти сили. Именно и затова трябва да бъде честван шумно и весело, иначе щастието няма да те срещне през новата година.

Пиратките и конфетите са разпространени в целия свят, но любовта на китайците към всякакви пиротехнически забавления е просто неописуема. Те гърмят пиратките с такава съпричасност, блясък в очите и искрена радост на лицето, каквато може да изрази само дете, получило желания подарък.

Но основният елемент в празника, разбира се, са фенерите, които в Китай се изработват с голямо майсторство и изобретателност. Те са най-разнообразни по форма и цветова гамаи се правят буквално от всичко, което попадне под ръка на майстора - дърво, хартия, стъкло, пластмаса и дори лед.

Често фенерите представляват цели многоцветни композиции, показващи епизоди от китайската история и сюжети от класическата литература. За съжаление липсват сигурни сведения за това кога точно китайците започнали да украсяват домовети и улиците си с фенери и фенерчета от най-различен калибър.

Но самият празник на фенерите вече е съществувал при династията Хан (206 г. пр. Хр. - 220 г. сл. Хр), а при династията Тан се разпространил в целия тогавашен Китай. Що се отнася до жителите на Пекин, те украсиха града с ярки фенери на олимпийска тематика заради предстоящите тук през август Олимпийски игри.

И разбира се гражданите се опитаха да наплашат здраво "отървалите боя" зли духове през първите дни на новата година с пиратки и конфети. Защото след празника на фенерите следва пълна забрана за използването на пиротехническата продукция на територията на града.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини