България и Румъния подписаха за резервен газопровод

Булгартрансгаз и “Трансгаз“ подписаха анекс за резервен газопровод към договора за изграждане на основния газопровод от подводния преход под река Дунав. Това стана след проведена процедура по реда на ЗОП от страна на българското дружество. 

В допълнение към подписания тогава договор – началото на април 2016 г., на 30.05.2016 г. представители на ръководствата на двата газопреносни оператора подписаха и договор за изграждане на резервен газопровод от прехода под река Дунав за междусистемно свързване на газопреносните системи на двете страни. 

Съгласно румънското законодателство за изпълнител е избрано обединение от “INSPET” АД (лидер) и дружеството “HABAU PPS Pipeline Systems” OOД (асоциирано дружество). 

Изграждането на резервния газопровод от междусистемната връзка България–Румъния е планирано да приключи до 214 дни, считано от откриването на строителната площадка на българска и румънска територия до подписване на Констативен акт обр.15 за строежа на територията на Р. България и протокол за приемане на територията на Румъния. 

Дължината на прехода е 2.1 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. мeтра годишно. 

Активната работа за изграждане на интерконектори със съседните държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа и разработването на местния добив на природен газ ще осигурят енергийна сигурност на доставките в страната, подчертават от Булгартрансгаз.

Само преди дни от Газпром обявиха, че подновяват проектите си за газ през Черно море, но газопроводът няма да мине през Румъния.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини