Хорова формация „Мистика”от Добрич гостува в Кърджали

На 21 май, събота, в сградата на художествения отдел „Станка Димитрова” ще гостува дамска хорова формация „Мистика”от Добрич с ръководител Росица Дурмушлийска. Концертът ще започне в 18,00 часа и е част от проявите посветени на инициативата „Европейската нощ на музеите”.
Дамска хорова формация "Мистика" с диригент Росица Дурмушлийска е сформирана спонтанно от бивши хористи на маестро Захари Медникаров през 2004 г след негово юбилейно честване. Животът на всички хористи е свързан с музиката още от ранни детски години. През всички тези години "Мистика" безвъзмездно и достойно е представяла България и град Добрич на много конкурси и фестивали у нас и в чужбина. 
За изминалите дванадесет години "Мистика" има над 140 изяви и може да отчете 
доста богата концертна дейност. С успехи и награди са свързани участията на формацията в международни хорови фестивали в Чернавода, Констанца – Румъния; Нови Сонч, Стари Сонч и Криница – Полша; Охрид – Македония; Ровно – Украйна; Лидо ди Йезоло – Италия; Чонград и Сегед – Унгария, Виена и Прага. Награди от международни хорови фестивали в Оброчище, Велико Търново, Габрово. 
Репертоарът на формацията включва ортодоксална музика, кантати, български 
фолклор. Реализирани са и много съвместни концерти с камерен оркестър - Добрич, 
духов оркестър - Добрич, изпълнявани са пиеси в съпровод на орган.
Основател и диригент на "Мистика" е Росица Дурмушлийска. Тя е завършила Музикалната Академия в град Пловдив в класа на маестро професор Иван Спасов. Тя е диригент на детски хор "Маестро Захари Медникаров" от 1985 г. 
През 2011 г. Росица Дурмушлийска е удостоена с титлата "Маестра" на международния фестивал на църковната музика в гр. Лидо ди Йезоло, Италия. 
За своя 10-годишен юбилей и за активно участие в културната дейност на град Добрич „Мистика” е наградена с диплом по случай 1-ви ноември 2014 г– Деня на народните будители. За популяризиране на класическата хорова музика в Европа Дурмушлийска е наградена с диплом на ХІІ-я хоров Фестивал „Магичните мостове на Виена и Прага” през 2015 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини