Германия, Холандия и Финландия първи в ЕС приемат сирийци

Германия, Холандия и Финландия са първите държави в ЕС, които започват приема на сирийски бежанци, разселени от Турция, съобщи Европейската комисия. Днес 32-ма сирийци пристигат в Германия, а 11 - във Финландия. Утре се очаква да пътуват първите бежанци, които ще бъдат приети от Холандия и броят им още не е уточнен. Разселването се извършва със самолети.

Връщането на мигранти от Гърция към Турция е на основата на споразумението "един срещу един". 

Всеки, пристигнал след края на март в Гърция от Турция, който не е сириец и който не е подал молба за убежище, бива връщан на турска територия.
В замяна срещу всеки върнат, Турция изпраща на ЕС по един сирийски бежанец, подслонен досега в лагер.

По схемата на задължителните квоти за разселване набежанци от Гърция към други държави в ЕС досега са били разпределени 581 души. 
Гърция има правото да разсели над 63 000 кандидати за убежище.

Първите сирийски кандидати за убежище, влизащи законно в Европейския съюз направо от Турция, съгласно споразумението между Брюксел и Анкара, вече пристигнаха днес на летището в Хановер, съобщиха ДПА и БТА.

24-имата бежанци ще бъдат откарани в приемателен център във Фридланд близо до Гьотинген в Северна Германия.

Очаква се през деня на летището да пристигнат още 18 бежанци.

Над половината места в центровете за първично настаняване на бежанци в Германия в момента са незаети поради затварянето на балканския маршрут, съществено намалило притока на мигранти. Това пише днес всекидневникът "Билд".

Германия започна да посреща все по-малко сирийци, иракчани и афганистанци,  откакто в началото на март бе затворена гръцко-македонската граница. 

Сред провинциите с най-малко заети места в бежанските центрове е Бавария, и обратното - в Берлин, капацитетът е почти запълнен. 

Тази сутрин около 9.30 часа българско време на пристанището в турския град Дикили, провинция Измир, акостира първият ферибот-катамаран с около 200 мигранти, които бяха експулсирани от гръцкия остров Лесбос.

Друг кораб с около 130 мигранти пък пристигна от гръцкия остров Хиос на пристанището Чешме. Корабите се охраняваха от патрули на Фронтекс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини