В Турция цари "врагомания", обяви журналист от „Заман”

В момента в Турция цари „врагомания” и след корупционния скандал от 17 декември 2013 г. полицаите и военните от национални герои станаха предатели. Това заяви Тайфур Хюсеин от турския вестник „Заман”по време на дискусия, посветена на неоосманизма.

Дискусията е от серията „Спорни точки” и е организирана от Института „Иван Хаджийски”.

Хюсеин заяви, че авторитарният режим на Ердоган се легитимира посредством изборната победа на управляващата партия АКР (бел. ред. Партия на справедливостта и развитието). Той отбеляза, че в момента 11,7 млн. души е броят на бедните в страната, световни водещи фирми вече са решили да се оттеглят от Турция. Тайфур Хюсеин отбеляза, че при авторитарни режими първи на прицел са световните медии и най-вече опозиционните медии в страната. Като пример бяха изтъкнатите критиките от страна на САЩ към турския президент относно вкараните журналисти в затвора.

Освен това по време на една от пресконференциите на Ердоган му бил зададен въпрос от финландски журналист: „Вие диктатор ли сте?”. Ердоган отговорил с контравъпрос: „Вие от коя редакция сте?”. „Ако бях диктатор, вие нямаше да можеше да зададете този въпрос”, е бил последващият отговор на турския президент.

Последен пример в това отношение е вестник „Заман” и проведената спецакция над редакцията му в Истанбул. Ден след това вестникът е поел по правителствена линия, а в рамките на месец са уволнени над 180 журналисти само от вестника. В момента тиражът му от 700 хиляди е спаднал на 3 хиляди, а хиляди журналисти са уволнени. По думите на Тайфур Хюсеин хората, които критикуват правителството, не биват обвинявани само в липсата на родолюбие, но биват набеждавани, че служат на чуждите служби.

Специализираните съдилища, създадени преди две години, се превърнаха в бухалките на Ердоган. Чрез тях той наказва всеки, който се противопоставя на управляващите. На 17 декември президентът се закани, че ще търси сметка на всеки, който се опитал да направи преврат срещу неговото управление. Намесата на управляващите в съдебната система стана все по-очевидна”, заяви Хюсеин.

По думите му ден след създаването на специализирания съд е започнало задържането на полицаи, работили по разследването на корупционния скандал. Журналистите биват вкарвани в затвора с решение на специализирания съд. Появиха се съдии с неограничени правомощия. За пръв път бяха задържания заради обида на президента над 1800 души. Срещу тях се води разследване за обида на личността на президента Ердоган.

Мартин Табаков от Института за изследване на обществата и знанието, обяви, че най-новата държавна доктрина – неоосманизмът, е искала да постигне максимално събиране на арабския свят под ръководството на Анкара. Позовавайки се на хронологията на Османската империя, а именно да се превърне в източник на вдъхновение – да изпълнява както арбитражни функции между мюсюлманските страни, така и представителни функции пред западните държави. От 2002 г. усилията и целите на неоосманизма били да превърне Анкара в столица на ислямската цивилизации.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини