Ротари клуб Кърджали-двадесет години по-късно

    Ротари клуб Кърджали навършва двадесет години от своето чартиране/учредяване/.Тази календарна година ротарианците от Кърджали ще отбележат две десетилетия от първите стъпки на своя клуб.Тава са двадесет години всеотдайна работа за Ротари,в служба на обществото.Всяка година си поставяхме цели и задачи с обществена значимост.Това заяви за Кърджали бг вести президентът на Ротари клуб Кърджали Наско Настев.Той посочи,че освен даренията за глобалната кампания на Ротари интернешенъл за премахване на полиомиелита  ротарианците имат конкретни проекти за здравеопазването в Кърджали.

    Под мотото “Да дадем живот на мечите,да намалим детската смъртност от 0 до 5 год.” се проведе изнесено заседание на Ротари клуб Кърджали .То бе проведено в конферентната зала на МБАЛ ”д-р Атанас Дафовски” през ротаринската 2008/2009 г.

    Първата инициатива бе на приятеля Александър Eлинов, който подари съвременен кувьоз на американската фирма „Дженерал– електрик” на стойност – 26 000 лв.

    Втората инициатива бе международна: с спомоществователството на ротарианците от Ротари клуб Кърджали  и от  приятелите ротарианци от гр.Бурса, с президент Шабан Родоплу,  бяха събрани 5000 $. Със събраните средства се закупи и подари втори съвременен кувьоз от същата фирма на стойност 26 000 лева.

    Настев припомни,че Ротари клуб Кърджали защити и бе одобрен негов дистрикт проект”Училище за бъдещи майки „ДАР” към Многопрофилната болниц за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски”-гр.Кърджали.училището бе официално открито през септември 2014 г.Ротари клуб Кърджали събра 4800 лева,а фондация „Ротари” осигури грант от 3000 щатски долара.

    През ротарианската 2003/2004 г. стартира проект  за възстановяването  на скулптурата на Орфей и набиране на средства за нейното повторно експониране.

    През ротарианската 2005/2006 г. Дискрит-гуверньора на "Ротари " за България Калчо Хинов преряза лентата на монумента на митичния тракийски певец Орфей, който бе поставен на входа на Кърджали.Инициативата за това бе на "Ротари клуб" Кърджали, а поставянето на самата статуя на Орфей стана със съдействието на областната и общинската администрации.  На официалното откриване на паметника присъстваха ротарианци от България, Гърция и Турция, политици, общественици и граждани.

     През следващата година официално бе открито облагороденото пространство около паметника на Орфей в началото на Кърджали. Това е съвместна инициатива  между Ротари клуб и община Кърджали.

    Членовете на Ротари клуб Кърджали,Ротаракт и Интеракт клубовете поддържат около монумента ротарианска гора.

    Това са само малка част от проектите на Ротари клуб Кърджали осъществени през двадесетте години от неговия живот.

    Ротари клуб Кърджали има още един свой приоритет: трансграничното сътрудничество с клубове от Република Турция и Република Гърция.Целта е да се насърчат връзките между общностите от трите страни в подкрепа на добросъседските отношения.

    На 17.06.2000г. в гр.Одрин се състоя първата балканска среща на ротарианци от долината на реките Арда, Тунджа и Марица, Р България,Р Гърция и Р Турция.

    В началото на хилядолетието бе мобилизирано на общественото мнение за отварянето на ГКПП на прохода Маказа.Проведена бяха межднародни инициативи за привличане на подкрепа от страна на гръцката общественост.В тази връзка бе осъществена среща с академик Марин Деведжиев за перспективите и ползите от  отваряне на прохода Маказа.Бе организиран и събор на приятелството на пирамида 31 на българо-гръцката граница.

    В Кърджали се проведе среща на Дистрикт гуверньорите на две съседни страни на която домакин бе Ротари клуб Кърджали.На 19.01.2014 г.си дадоха  среща Дистрикт гуверньорът на Дистрикт 2482-България Валентин Стоянов и Дистрикт гуверньорът на Дистрикт 2420-Турция Халюк Олусой.Бе открита изложба на изтъкнатия турски художник проф.Мустафа Аслъер.

    В Александруполис се състоя конференция на клубовете от Турция, Гърция и България.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини