Кърджали посрещна гости от Решетари

Група от град Решетари, Хърватия се срещна със зам.–кмета на Кърджали Елисавета Кехайова. Гостите от Основна школа „Анте Старчевица” са партньори на кърджалийското ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” по проект „Солидарност между поколенията”. Зам.–кметът Елисавета Кехайова обсъди заедно с директора на училището Тихомир Батало, Сладжана Нинкович, координатор по проекта от Хърватска страна и учителката по английски език Желка Госпочич, възможностите за разширяване на контактите. Тихомир Батало връчи специален подарък на г-жа Кехайова от името на кмета на Решетари Златко Ага в знак на приятелство и желание за обмяна на добри практики.
От 9 до 13 март ОУ „Св.Св Кирил и Методий” Кърджали е домакин на партньорите си от Основна школа „Анте Старчевица“ град Решетари, Хърватия по проект „Intergenerational solidarity“-„Солидарност между поколенията”. Проектът се финансира по програма ACES /Академия на училищата от Централна Европа/. По тази програма работят 15 страни от Централна и Югоизточна Европа. Тази година за финансиране са одобрени само 42 от общо 263 кандидатстващи проекти. Академията определя темата, по която всяка година се работи. Тази година тя е „Приемането на солидарността: Грижим се, осмеляваме се и споделяме”.
„Целта на партниращите си училища е да се създаде традиция в сътрудничество с възрастните хора и всяко от тях да се превърне в „Училище – приятел на възрастните хора“, коментира директорът на ОУ”Св. Св. Кирил и Методий” Лиляна Янкова. Тя уточни, че дейностите са стартирали с творчески работилници в навечерието на 1 октомври – Международния ден на възрастните хора. Проектът е насочен към събирането на ученици и възрастни хора заедно и тяхното сътрудничество за по-добър живот. И двете страни са насърчавани да споделят знания и умения, а тази седмица се реализира първият международен ученически обмен, домакин на който е Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий” Кърджали. 
Хърватските деца са настанени в приемни семейства като общуват със своите български приятели на английски, български, хърватски езици. Преди дни групата е посрещната в училището по стар народен обичай с топла пита и сол, в ритуала участва и първият детски гвардейски отряд в страната.
Двата екипа по проекта вече проведоха срещи с учителите, участваха активно в учебни часове и подготвиха българо-хърватски-английски речник, запознаха се с географските забележителности и историята на двете страни и градовете Решетари и Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини