Окръжният съд: Уволнението на Яник Генов е незаконно

Оръжният съд призна  за незаконно уволнението на ръководителя на постановъчна част на театъра в Кърджали Яник Генов. Той е възстановен на предишната си длъжност. Театрално – музикалният център трябва да плати Генов обезщетение за времето, през което е останал без работа в размер на 2 096.10 лв., както и лихва върху сумата, считано от 02.11.2015 г. Театърът ще плати разноските по делото и 183.84 лв. държавна такса.
В началото на тази година Районният съд в Кърджали реши в полза на директора на кърджалийския театър Гълъб Бочуков казуса с уволнението на Яник Генов, който бе завел дело срещу бившия си работодател за неправомерно уволнение. Магистратите отхвърлиха предявените от ексръководителя на постановъчна част Яник Генов претенции за възстановяването му на работа и получаване на обезщетение в размер на 4 192 лева. Съдът постанови Генов да плати на ТМЦ  разноските за адвокатско възнаграждение в размер на 380.00 лева.
Яник Генов е обжалвал решението на Районния съд с мотива, че то е неправилно, незаконосъобразно и необосновано. Той посочва, че съдът не е взел под внимание Браншовия колективен трудов договор от 03.12.2014 г., с който се уреждат трудовите, социалните и осигурителните отношения на работниците и служителите в бранш „Театър”. Генов твърди, че трудовите му задължения били от такъв съществен характер, че е наложително да бъдат изпълнявани от някого. Изтъква, че не е премахната неговата длъжност като функции, отговорности и задължения. Недоказано било съкращаване в щата на работодателя, както и е не доказано твърдяното от директора намаляване обема на работа.
Яник Генов е член на съюзната организация и член на управителния съвет на съюзното дружество. За съкращението му от работодателя не е искано и не е давано съгласие от синдикалната организация. Магистратите приемат, че заповедта за уволнението е издадена в нарушение на разпоредба на КТ. 
 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини