Наши изселници влагат пари в недвижими имоти в Кърджали,смятат инвестицията за по- сигурна от колкото в Турция

    Наши изселници влагат парите си в недвижими имоти в Кърджали, като считат инвестицията за по сигурна отколкото в Турция. Апартаменти в областния център купуват ,както напусналите страната  по време на т.нар.“Голяма екскурзия“,така и изселилите се по спогодби. Интересът е предизвикан от членството на страната ни в Европейският съюз, което предполага политическа стабилност. Не е за пренебрегване  и етническата и политическа толерантност в региона. Това сподели един от водещите архитекти в Родопите Станислав Луков. Той подчерта,че Кърджали изживява пореден бум в строителството. Търсенето на жилища е голямо.Затова и в града продължава да се изграждат жилищни сгради. В тях влагат пари и нашите гастарбайтери, които в момента работя със семействата си в Западна Европа. Причина за това е крахът на Корпоративна търговска банка, която стресна вложителите. Нашенци ,работещи в Западна Европа предпочитат вместо в да сложат парите си на влог, да инвестират в апартаменти. 
     Според архитект Луков бумът в строителството е характерен за няколко от големите градове в страната.При Кърджали има една цикличност от 7 години,когато се наблюдава строителен ръст. Поради силното търсене цените са по-високи от съседно Хасково. Високи са и  изискванията на купувачите. Много от тях са живели в Западна Европа и искат добра функционалност и топлоизолация. Вече се търси естетиката и вътрешен дизайн.
      Отварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея“ доведе в Кърджали инвеститори от Гърция. Гръцки бизнесмени търсят халета, тъй като високите давъци в южната ни съседка ограничава икономическата активност. Те предпочитат да дислоцират производствата си у нас.Според архитект Луков наред с търсенето и реконструкцията на стари производствени халета,се строят и нови сгради от местни фирми, които проявяват икономическа активност с отварянето на Маказа.
    Освен в промишлени халета се инвестира и в селскостопански постройки-кравеферми и мандри.
      Ръстът в усвояването на средства от програмите, финансирани от Европейският съюз направи атрактивни къщите за гости в селските райони. Все повече са поръчките за такива сгради.
    Пак по европейски програми се строят и реконструират спортни съоръжения-спортни площадки, стадиони и зали.
    В момента усилията на общини в региона са насочени към санирането на жилищни сгради, което също изисква проектиране,подчертава архитект Луков.
       Архитект Луков не крие, че е претрупан с работа. Има поръчки освен в Кърджали в София,Варна,,Пловдив,Хасково и др.Съвременният облик на Кърджали се дължи основно на неговото  архитектурно бюро „Луков Дизайн“.Житейският и професионален път на архитект Луков е свързан с Родопите.Роден е в Мадан.Завършва архитектура в Баухаус Университет във Ваймар ,Германия.Прибира се в Кърджали където отсядат родителите му. Започва работа в Териториална проектанска организация през 1985 г. През 1991 г. създава своето архитектурно бюро. Построеното по негови проекти се отличава с европейски стил,изчистени линии и ефектност. Перфекционизъм има и при проектирането на реконструкции на знакови за града сгради като комплекс „Орфей“,хотел „Перперикон“,Бизнесинкубатора.
    През 2006 г. е удостоен с наградата Архитект на годината за проекта на комплекс „Орфей“,а през 2007 г. печели второ място за „Вили Болярка“ в зоната за отдих Главатарци.Отличията са на авторитетният в бранша вестник „Строителство и имоти“.
    През тази година архитектурно бюро „Луков Дизайн“ отбелязва четвъртвековен юбилей. Архитект Луков още от сега замисля впечатляващо тържество в сградата на Историческия музей.
      Георги Кулов
    На снимките:Архитект Станислав Луков в офиса си.
                          Комплекс „Орфей“ в центъра на Кърджали

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини