Евродепутатите от ДПС се срещнаха с депутатите от Турския парламент от Съвместната парламентарна комисия ЕС-Турция

    Докладът на Европейския парламент за напредъка на Турция за 2015 г. по пътя към присъединяването на страната към ЕС, който ще се гласува през месец април 2016 г. от Комисията по външни работи на Европейския парламент, бе една от основните теми на срещата между евродепутатите от ДПС/АЛДЕ Филиз Хюсменова, Неджми Али и Илхан Кючюк с ръководството на съвместната парламентарна комисия ЕС-Турция - Ахмед Берат Чонкар (AKP), Мехмет Касъм Гюлпънар (AKP) и д-р Ниязи Нефи Кара (CHP), която се проведе на 8.03.2016г. в Европейския парламент в Страсбург.

    На тази първа среща с новоизбраните депутати от Турския парламент, членове на съвместната парламентарна комисия ЕС-Турция благодариха за подкрепата, която оказват евродепутатите от ДПС във връзка с преговорния процес за присъединяване на Р. Турция към ЕС.

    Депутатите от Турския парламент призоваха евродепутатите от ДПС за по-тясно сътрудничество в работата на Съвместната парламентарна комисия и отправиха призив за подкрепа по отношение на Доклада, който според тях не е достатъчно обективен и прецизен. От своя страна евродепутатите от ДПС препоръчаха ускоряването на работата на Съвместната парламентарна комисия, като предложиха по-активен обмен в рамките на по-чести заседания и двустранни визити.

    Една от основните теми беше проведената на 7 март среща на високо ниво ЕС-Турция. Сред засегнатите теми в дневния ред бяха поставени и ясното сътрудничество между Турция и ЕС по проблемите с бежанския поток и необходимостта от възможно най-скорошното стартиране на реалното изпълнение на Съвместния план за действие. Беше обсъден и напредъка на преговорния процес за присъединяване на Турция към ЕС, актуализацията на Митническото споразумение ЕС-Турция, както и предстоящата визова либерализация, която се очертава да влезе в сила през настоящата 2016 година.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини