Военният клуб кани на вечер, посветена на героите от Балканската война

В четвъртък, 10 март, в залата на Военния клуб в Кърджали ще се проведе вечер под надслов „Героите от Балканската война“. Събитието започва в 17.30ч. и е посветено на 103-та годишнина от Одринската епопея и по случайПразника на ракетните войски и артилерията – 11 март. Организатори на проявата са Военният клуб, Регионалният исторически музей, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и Основно училище „Васил Левски“ в Кърджали.

Гост на вечерта ще бъде специалистът по нова българска история от музея в Кърджали Василка Ташкова, съобщиха организаторите.

11 март е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война /1912 -1913/.

На 11 март 1913 г. в 13 ч. е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта. За първи път празникът се чества през 1993 г. по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини