Хасан Азис в битка за Бастиона на Доган с трима бивши областни лидери,записали се в ДОСТ

Кметът на Кърджали Хасан Азис е изправен в битка за Бастиона на Доган срещу трима бивши областни лидери на ДПС ,записали се в редовете на ДОСТ.Хасан Азис,който е временен областен лидер е натоварен със нелеката задача да запази влиянието на Движението за права и свободи в емблематичния за всички турци в страната и зад граница  Кърджали.Срещу него се изправят трима бивши областни лидери на ДПС в Кърджалийско,които не крият амбиции да превземат Бастиона на Доган и да го направят крепост на Лютви Местан.И тримата са учредители на ДОСТ/Демократи за отговорност,справедливост и толерантност/.И тримата години наред демонстрираха непоколебима вярност към почетният председател на ДПС Ахмед Доган.Това са Бахри Юмер,Ахмед Юсеин и Мехмед Ходжа.От тримата единствено Бахри Юмер има влияние в Кърджалийско.Затова и на него се разчита много да създаде партийни структури в Източните Родопи и да ерозира ДПС.

 Основната битка между Хасан Азис и тримата му бивши съратници ще бъде за младите активисти в ДПС.Те са бъдещето на партията.На тях се гледа като на ключов фактор в политическия живот в региона.Пръв внимание на младите обърна Бахри Юмер.Още като областен лидер на ДПС,преди местните избори през октомври 2015 г. той даде зелена улица на кадрите на Младежкото ДПС.И очакваше взаимност след разкола с Доган.Младите обаче предпочетоха да запазят лоялност към  към неговия приемник Хасан Азис.Той от своя страна не скри желанието си да даде път на новите лица в Кърджали.На състоялата се на 27 февруари отчетно-изборна конференция на общинската организация на ДПС в Кърджали бе избран активист на МДПС-Мюмюн Дурмуш Али,кмет на с.Люляково.

 С какво Хасан Азис печели младите?Преди всичко с диалогичност и очертаване на далечни хоризонти за техните мечти.Всеки от тези млади мъже и жени иска професионална и политическа реализация.И Хасан Азис няма намерение да ги спира.Напротив поощрява ги.Просто защото не се страхува от конкуренция.

   В Битката за Бастиона на Доган тримата бивши областни лидери залагат на сериозна медийна подкрепа отвън.Сйтове, списвани в Турция заливат медийното пространство с внушения.Едно от тях е за мнимата забрана на 136 активисти на ДПС да влизат в Турция.Фактите показват друго.Кметът на Ардино Ресми Мурад и водена от него делегация бе посрещнат като скъп гост в Бурса.Депутати на Движението направиха шопинг в Одрин без  да има и намек ,че са нежелани.Внушенията за някаква мнима забрана се разпространяват от изселнически лидери, за да се окаже натиск върху актива на ДПС.Той да бъде респектиран.

 Наблюдатели смятат,че в битката за Бастиона на Доган ще бъде впрегнат целия опит на турската правителствена пропаганда. Тя ще трябва да преодолее спомена за миналото на учредителите на ДОСТ и  преди всичко за неговия лидер Лютви Местан,бил повече от четвърт век сянка на Ахмед Доган.

Какво може да противопостави Хасан Азис.Преди всичко това ,което предоставя и на младите активисти на ДПС-нови хоризонти.Настъпи новия програмен период за България и към Кърджали и региона тръгват милиони евро.Тяхното усвояване иска много работа.Това е предизвикателство за младите.Кметът на Кърджали умее да представя своите идеи на достъпен език пред медиите.Нещо повече умее да впряга средствата за масова информация в позитивни каузи.

Така на отрицанието и спомени от миналото ще бъде противопоставено настоящето и бъдещето.

 Доколко Хасан Азис ще съумее да се справи с тримата си опоненти ще зависи от съпартийците му. Не е е тайна,че в ДПС той има своите опоненти. В края на март т.г. е насрочена областната отчетно-изборна конференция, на която ще бъде избран официално нов лидер. Все още няма номинации. Шансовете на Хасан Азис са големи.Зад него стои тричленното ръководство на партията, което го и номинира за временен лидер.Разбира се има и такива,на които се възлага задачата от външни сили да превземат областната организация отвътре. Като един активист,не криещ близостта си с Лютви Местан.

 Конференцията ще е изпитание за ДПС.Срещу Движението са трима с много опит в апаратните игри. И един ,който е кадрувал и е печелил много изборни битки-Бахри Юмер.

Времето ще покаже дали Бастионът на Доган ще остане крепост на ДПС или в него ще се настани ДОСТ.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини