Знаеш ли, Дяконе ...?

„Не ща да съм турски и никакъв роб... същото искам и за милия си род“ /В. Левски/
Дяконе! О, Левски!
Достоен бе ти, обесен бе ти, но нивга не умря. 
Пиша ти с идеята и целта да ти покажа живота тук, в страната, за която ти жертва най-милото си - живота си.
Е, днес е 19 февруари и почти всеки българин се е сетил за теб и твоите подвизи, в съзнанието на почти всеки българин си. Но Дяконе, днес е 19 февруари. Сега ще изрека думи, от които ще ме заболи: България е забравила Левски, Левски е Левски само на 19 февруари. Само тогоава споменът за него се връща, само тогава името Левски значи нещо, има стойност сред българите. А трябва ли да е така? Защо , Дяконе, защо велики личности като теб, борили се достойно за освобождението на България, жертвали най-ценното си – живота, биват забравяни? Питам се защо, но отговор не намирам. Какво говори това за нас, българите? В какви хора сме се превърнали?
Вече тотално сме се объркали. Народ със славно минали, объркан в настоящето, наивно търсещ по-добро бъдеще. Ще успеем ли? Или наивно ще продължаваме да търсим? От държава на три морета сме се превърнали в държава, в която цари разврата, корупцията е способ за реализиране на цели, на всеки ъгъл се чува чалга, управляват ни мафиоти, хора умират от глад, хора биват убивани от хора и парадоксалното е, че похитителите полуават минимални присъди. И всеки ден си задавам простия въпрос: защо? Има ли днес България нужда от законите на Крум? Актуални ли ще са днес?
Животът в 21 век е труден. Все повече и повече националното ни самочувствие и достойнство биват накърнявани. И тези, които го правят, казвават „Българите трябва да има повече самочувствие, трябва да бъдат по-уверени в себе си и способностите си“. Наранява се националната ни гордост като се изопачава историята, фактите се заменят с удобни термини, които обслужват начии интереси. Доказателство за това е реформата в образователнта система, защото Османско „съжителство“ и името Левски са две взаимноизключващи се неща. 
„Не ща да съм турски и никакъв роб ... същото искам и за милия си род“ /В. Левски/ Българинът, Апостоле, е роб на собственото си мислене, което има външен натиск. Някой някога задавал ли си е въпроса защо, от кого и с каква цел се налага този натиск? 
Има ли смисъл от още жалвания, Дяконе, има ли ...? След като всичко това е утвърдено в обществото ни, изграждано и надграждано с годините, такъв е той българският манталитет. Съществуваме за момента, живеем, ама недостойно.
Дяконе! О, Левски!
Достоен бе ти, обесен бе ти, но нивга не умря.
Мирослав Митков (11“а“ СОУ „П.Р.Славейков“)

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини