7 331 296 лв. е бюджетът на община Ардино за 2016 година

    С 20 гласа „за” и 6 „против” Общинския съвет в Ардино прие бюджет 2016.  Съгласно финансовия документ общината ще оперира с приходи в размер на 7 331 296 лв. От тях приходи за делегирани от държавата дейности – 4 174 162 лв., а за приходи от местни дейности са предвидени  3 157 134 лв. Разпределението на разходите е по отговорности, функции, групи, дейности и параграфи. Като неизменна част от бюджета е приета и Програма за капиталовите разходи за 2016 г. в размер на 1 235 400 лв.

    Кметът Ресми Мурад заяви, че бюджет 2016 е балансиран и реалистичен, отговарящ на реалните възможности за събиране на местните приходи, както и за най-важните и неотложни разходи в сферата на образованието, здравеопазването, социалните услуги и поддържането на инфраструктурата.

    14 докладни записки бяха включени в дневния ред на заседанието. Местните парламентаристи приеха и отчета за изпълнението на общинския бюджет за 2015 г.

    Общинският съветник от групата на ДПС инж. Азис Мурад отбеляза, че предварителният План на бюджета за 2015 е преизпълнен с 900 000 лв., от които 400 000 лв. от местни приходи, а останалите 500 000 лв. от трансфери от държавния бюджет.

    Съветниците гласуваха и за участие на община Ардино в Общото събрание на Сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група Ардино – Джебел” с дейност в обществена полза съгласно изискванията на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

    Без допълнения или изменения беше гласувана Годишната програма за развитие на читалищната дейност, както и Програма и Календар за развитието на детско-юношеския, училищния и масов спорт през 2016 г.

    Местните парламентаристи дадоха своето съгласие за кандидатстване на общината с проект „Подкрепа за предучилищната подготовка и възпитание на децата от етническите малцинства на територията на община Ардино” в партньорство с детски градини от Ардино, Бял извор, Горно Прахово, Падина, Боровица, Жълтуша и фондация „Прима”.

    Сред останалите докладни бяха приемане на стратегия за управление  и разпореждане с имотите – имотите общинска собственост и предоставяне на земеделски земи от общинскоя поземлен фонд на граждани с признато право на собственост.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини